Uber gaat zijn chauffeurs verzekeren.
Volledig scherm
Uber gaat zijn chauffeurs verzekeren. © Frank Jansen

Uber verzekert chauffeurs tegen zwangerschap, ook de mannen

Taxidienst Uber zegt beter voor zijn chauffeurs te willen zorgen. Vanaf komende maand ontvangen de grote meerderheid van de 3.000 Nederlandse chauffeurs financiële compensatie bij ziekte, zwangerschapsverlof en ongevallen.

een toerist gebruikt de Uber app in Londen
Volledig scherm
een toerist gebruikt de Uber app in Londen © EPA

Dat heeft Uber vanmiddag bekend gemaakt. Voor de regeling werkt Uber samen met de grote Franse verzekeraar AXA, waar het sinds januari ook al een ongevallenpolis voor zijn UberEats-koeriers afsloot.

De financiële compensatie - genaamd Partner Protection -  geldt voor het overgrote deel van alle 150.000 chauffeurs en koeriers in Europa, inclusief de meeste van de 3.000 rijders die in ons land maandelijks inloggen op de app om ritten te maken. UberEats telt inmiddels honderden bezorgers.

De zwangerschapsverlofvergoeding is een eenmalige vaste uitkering van 1.000 euro en geldt óók voor mannelijke chauffeurs & koeriers.  Bij een ongeval tijdens een Uber-rit krijgen chauffeurs maximaal 30 dagen lang een ongemakkenvergoeding van 55 euro als ze daardoor niet kunnen rijden. Dat maakt totaal 1650 euro. UberEats koeriers krijgen maximaal 800 euro (30 euro per dag).

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moeten taxichauffeurs wel tenminste 150 ritten hebben gereden in de twee maanden daarvoor. Voor koeriers van maaltijdbezorgdienst UberEats geldt een minimum van 30 ritten in twee maanden.

Aantrekkelijker

Quote

We zijn niet altijd een goede partner geweest voor onze chauffeurs

Dara Khosrowshahi, ceo Uber

Met de compensatie maakt Uber het aantrekkelijker voor chauffeurs om te rijden en lijkt het bedrijf ook tegemoet te komen aan de kritiek in Nederland en Europa. In veel landen lag de dienst afgelopen jaren onder vuur omdat het regelgeving zou ontwijken. Uiteindelijk bepaalde het Europese Hof dat Uber een taxibedrijf en geen digitale bemiddelingsdienst is en aan toepasselijke wetgeving moet voldoen.

In thuisland VS raakte Uber verder in opspraak door verhalen over een seksistische werkcultuur. Uiteindelijk kostte dat oprichter en ceo Travis Kalanick vorig jaar zomer de kop.

In een blog betuigt topman Dara Khosrowshahi, sinds augustus 2017 de nieuwe ceo, spijt dat het zijn chauffeurs afgelopen jaren heeft verwaarloosd. Onze chauffeurs en koeriers vormen het hart van Uber, schrijft Khosrowshahi. ,,Maar geleidelijk zijn we het zicht daarop kwijt geraakt. We focusten ons te veel op groei en niet genoeg op de mensen die deze groei mogelijk maakten. We noemden chauffeurs partners, maar handelden niet altijd daarnaar.''

Verder lezen na de foto

Nieuwe Uber-topman Dara Khosrowshahi.
Volledig scherm
Nieuwe Uber-topman Dara Khosrowshahi. © AFP

Luisteren

De ceo zegt daarvan geleerd te hebben. ,,Een belangrijk onderdeel van een goede partner zijn, is goed luisteren. Chauffeurs vertellen ons dat ze van de vrijheid van het eigen baas zijn zeer waarderen [..], maar ze vertellen ook dat ze meer zekerheid en een gerust gemoed willen. De ups en downs van het leven zoals een ongeluk krijgen, ziekte, of de geboorte van een kind, behoren niet allerlei bijkomende financiële stress op te leveren.''

In november verbeterde Uber de voorwaarden voor chauffeurs overigens ook al. Zo loopt de meter al na twee minuten als op een klant gewacht moet worden. Dat was vijf minuten. Ook wordt een pensioenspaarregeling gefaciliteerd. Rijders betalen dan geen afsluitkosten.