Taxi-app Uber krijgt vrijdag een notering op de beurs van New York.
Volledig scherm
Taxi-app Uber krijgt vrijdag een notering op de beurs van New York. © Shutterstock

Uber wil cashen bij beursgang met lage prijs aandeel

Taxi-appbedrijf Uber gaat vrijdag naar de beurs in New York en heeft de prijs van de aandelen daarbij vastgesteld op 45 dollar, zo laat de onderneming weten. Dat is aan de onderkant van de bandbreedte van 44-50 dollar die Uber eerder had aangekondigd. Het in San Francisco gevestigde bedrijf zal bij de beursgang 82,4 miljard dollar waard zijn.

Hoewel ook dat laatste minder is dan de gehoopte waarde van 100 miljard dollar, gaat het nog altijd om een van de grootste beursgangen van een Amerikaans technologiebedrijf ooit.

Uber hoopt met de gestelde prijs van 45 dollar per aandeel een bedrag van 8,1 miljard dollar binnen te halen. Daarmee wil het bedrijf onder meer expanderen naar nieuwe markten en kostbare nieuwe projecten zoals de bestuurderloze auto en maaltijdbezorging financieren.

De prijs van de aandelen is lager omdat Uber er zeker van wil zijn dat het een sterke start maakt bij zijn beursdebuut. De recente beursgang van concurrent Lyft werkt daarbij niet al te hoopgevend. Na een sterk begin zakte het aandeel flink in en sloot donderdag 23 procent lager dan de uitgiftekoers van 72 dollar in april.

Daarbij is Uber vooralsnog zwaar verliesgevend. Vorig jaar leed het bedrijf ruim 3 miljard dollar verlies, waarmee het operationele verlies over de laatste drie jaar op zo'n 9 miljard dollar kwam. Het bedrijf geeft toe dat het nog jaren kan duren eer Uber geld op gaat brengen.