Volledig scherm
Een filiaal van C&A. Foto ter illustratie. © ANP

Uitgaven consumenten blijven dalen

De uitgaven van consumenten in Nederland zijn in juli met 1,5 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De twaalfde opeenvolgende daling van de consumptie was sterker dan de afname in juni. Dat kwam onder meer door belastingmaatregelen die nieuwe auto's sinds 1 juli duurder hebben gemaakt. Veel consumenten anticipeerden op die maatregel door nog in juni een nieuwe auto te kopen.

Consumenten gaven in juli in totaal 6,5 procent minder uit aan goederen die langer dan een jaar meegaan. Naast de autoverkoop nam ook de verkoop van kleding, meubelen en consumentenelektronica verder af.

De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen namen met bijna 3 procent toe. Dat is de sterkste stijging in 4 jaar tijd.

De bestedingen van huishoudens toonden in juli vorig jaar voor het laatst een minieme verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds augustus 2011 zijn de bestedingen elke maand met gemiddeld 1,5 procent gedaald. Er lijkt voorlopig geen verbetering te komen in die situatie. Volgens het CBS waren de omstandigheden voor de consumptie ook in augustus en september ongunstig.