Volledig scherm
© ANP, Facebook

Uitpuilende treinen? 26.000 aanmeldingen voor actie

Als er dinsdag daadwerkelijk zoveel studenten komen opdraven als dat ze zeggen, dan zou de NS een 'monsterdrukte' te verwerken hebben. Op Facebook hebben al 26.000 studenten laten weten mee te doen aan de ludieke actie 'NK treinreizen tijdens de spits'.

Het is de bedoeling dat dinsdag 8 maart zoveel mogelijk studenten in de trein gaan zitten, gekleed in het oranje of roodwitblauw. Dat heeft de initiatiefnemer zondagochtend gezegd op NPO1.

De actie is een reactie op het plan van de NS om studenten de spits te laten mijden. Daartoe moeten universiteiten en hogescholen hun collegetijden wel aanpassen, wat betekent dat studenten pas in de avond thuis zijn. Volgens de studentenbonden kan dat alleen al niet, omdat veel studenten in de avonduren een bijbaantje hebben. Bovendien heeft de NS er helemaal niet met ze over overlegd.

Een woordvoerder van de NS liet weten dat op 8 maart al het beschikbare en benodigde materiaal wordt ingezet, net als op andere dagen. ,,We gaan onze uiterste beste doen om alle studenten op tijd naar hun college te vervoeren'', aldus de zegsman.

Een online-petitie is al ruim 31.000 keer ondertekend.