Volledig scherm
© Weight Watchers

Uitstelkampioen Petra (45) raakte 30 kilo kwijt: "Toen ik eindelijk de knoop doorhakte, ging het opeens heel erg snel"

Weight Watchers (PARTNERBIJDRAGE)Petra (45) zag zichzelf steeds zwaarder worden. Desondanks kon ze zichzelf er jaren lang niet toe zetten daar iets aan te doen. Toen ze de knoop eindelijk doorhakte, raakte ze in één jaar 30 kilo kwijt. Toch heeft ze opmerkelijk advies: "Maak van afvallen vooral geen wedstrijdje."

Jarenlang was Petra een echte uitstelkampioen. Ze was altijd al aan de zware kant, maar de laatste jaren kwamen er met de regelmaat van de klok kilo's bij. "Ik had altijd een grote mond dat ik het zelf kon, en dat ik precies wist hoe ik dat extra gewicht weer kwijt moest raken", vertelt ze. "Enige probleem: ik kon me er simpelweg niet toe zetten. Mijn moeder adviseerde me daarom naar Weight Watchers te gaan voor een steuntje in de rug. Telkens zei ik weer dat ik dat helemaal niet nodig had, en dat ik dat te truttig vond. Maar achteraf wou ik dat ik dat veel eerder had gedaan."  

Petra herinnert zich haar laatste 'goede voornemens' voor 2015 nog goed. Ze zou op 1 januari direct aan de lijn gaan. Klein probleempje: toen het grote moment eenmaal was aangebroken, puilde de koelkast nog uit met lekkere restjes van Oud en Nieuw en de feestdagen. Die konden natuurlijk niet zomaar worden weggegooid.  Een dag later bedacht Petra echter dat ze misschien toch maar beter kon beginnen met diëten als de kinderen weer naar school gingen. En zo dreigde haar nieuwe goede voornemen precies te eindigen als alle andere voornemens: excuses, uitstel en uiteindelijk afstel.

Naam: Petra
Lengte: 1,65 m
Afgevallen kilo’s: 30 kg
Startgewicht: 99 kg
Huidig gewicht: 69 kg

Knoop doorgehakt

Deze keer liet ze dat echter niet meer gebeuren. "Tot grote verbazing van mijn moeder heb ik toen toch de knoop doorgehakt, en haar advies opgevolgd", lacht Petra. "Op de laatste woensdag van januari meldde ik me aan bij de Weight Watchers cursus in de buurt. Ik weet nog goed hoe ik onderweg in de auto nog een hele zak drop én een chocoladereep heb weggegeten. Zo van 'dit is mijn laatste kans'. Wist ik veel dat dat soort lekkere dingen allemaal gewoon in je persoonlijke programma ingepast kunnen worden."

Op dat moment weegt Petra nét geen 100 kilo. Confronterend, maar die eerste keer dat ze bij Weight Watchers op de weegschaal gaat staan is wel precies het duwtje in de rug dat ze nodig heeft. Dat, en de uitgebreide hulp die Weight Watchers haar leden biedt bij het maken van lekkere én gezonde voedingskeuzes. Petra: "Ik maakte er echt werk van. 'Goh', zei mijn man, 'ik wist niet dat je zo lekker kon koken'." Voor mijn gevoel had ik nog nooit zoveel gegeten, maar toch ben ik in die eerste week bijna 3 kilo afgevallen!"

Fout eetpatroon

Toen viel bij Petra ook het kwartje. "Lekker eten was niet mijn probleem, maar mijn eetpatroon!", constateert ze. "Ik bleef eigenlijk de hele dag door snoepen en snacken, en at dan 's avonds nog maar een klein bordje omdat ik al helemaal vol zat. En ik dacht nog wel dat dat goed was." Gelukkig leerde ze van Weight Watchers hoe ze haar eetpatroon kon veranderen. "Het gaat namelijk allemaal om gewoontes die je moet veranderen met nieuwe, gezondere keuzes", weet Petra nu. "Al snel kreeg ik juist zin in de volgende cursusavond. Daar ontmoet je zoveel leuke mensen die allemaal met hetzelfde probleem worstelen. Dat schept een band, en geeft je extra kracht om door te zetten."

Petra viel in een jaar tijd maar liefst 30 kilo af, en heeft nu een gezond gewicht. En ondertussen kon ze al die tijd lekker blijven eten. "Tijd is echt je beste vriend als je wilt afvallen", weet ze inmiddels zeker. "Maak er daarom vooral geen wedstrijd van. Na 5 kilo afvallen was ik al heel blij, en bij 10 kilo en 20 kilo telkens weer. Natuurlijk is je einddoel belangrijk, maar de reis er naar toe levert je ook zo veel op. Zo heb ik geleerd hoe je lekker kunt eten en toch kunt afvallen". Om die wijze les te onderstrepen is Petra zelfs een eigen, door Weight Watchers geïnspireerd kookkanaal gestart op YouTube: 'Welkom in Petra's keuken'. "Van een patatje kapsalon tot een appelmoescake", vat ze samen. "Het hele gezin kan mee doen met Weight Watchers, want het is gezond én lekker."

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Petra en wil je ook niet langer wachten met je nieuwe gezonde levensstijl? Meld je dan nu aan voor Weight Watchers en profiteer van aantrekkelijke kortingen!