Hoe eerder bekend is wat voor uitvaartpolis er is, hoe beter bijzondere wensen voor de uitvaart kunnen worden betaald. Hier een rouwwagen beplakt met scènes uit schilderijen van oude Hollandse meesters, voor een uitvaart van kunstliefhebbers.
Volledig scherm
Hoe eerder bekend is wat voor uitvaartpolis er is, hoe beter bijzondere wensen voor de uitvaart kunnen worden betaald. Hier een rouwwagen beplakt met scènes uit schilderijen van oude Hollandse meesters, voor een uitvaart van kunstliefhebbers. © Flip Franssen

Uitvaartpolis vaak zoek, verzekeraars miljoenen rijker

Nabestaanden lopen regelmatig duizenden euro's mis doordat zij niet weten of hun overleden geliefde een uitvaartverzekering bezat. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net. Er blijven zo miljoenen euro’s aan de strijkstok van verzekeraars hangen.

Ruim twee derde van de volwassen Nederlanders bezit een uitvaartverzekering, meestal voor een bedrag tussen de 5.000 en 10.000 euro. Vaak is dat bedrag al jaren voor het overlijden via premies bij elkaar gespaard. ,,Voor familie is daardoor vaak niet te achterhalen, bijvoorbeeld via bankafschriften, of hun dierbare verzekerd is’’, zegt Leon Schouten, directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net, een online vergelijker en informatieplatform voor uitvaartpolissen. ,,Zij laten daardoor duizenden euro's liggen.’’

Een inventarisatie onder uitvaartondernemers onthult dat het om tienduizenden polissen moet gaan. ,,En dat is een conservatieve schatting’’, aldus Schouten. 

Uitvaartverzorgers bevestigen het probleem. ,,Er blijft heel wat geld aan de strijkstok van verzekeraars hangen, daar ben ik 100 procent zeker van’’, zegt Dineke de Ruiter, uitvaartondernemer in Gelderland. ,,Veel polissen zijn al lang afbetaald en belanden in een la. Kinderen hebben dan geen idee dat vader of moeder verzekerd was.” Wat ook niet meehelpt, is dat talloze uitvaartverzekeraars door de jaren heen zijn overgenomen of gefuseerd. 

Polisoverzicht

Uitvaartverzekeringwijzer.net vindt dat verzekeraars zoals Yarden en Monuta meer kunnen doen om nabestaanden te achterhalen. ,,Ardanta geeft het goede voorbeeld, dat heeft sinds kort een speciale afdeling om nabestaanden van oude polissen te achterhalen’’, zegt Schouten.

Om een oplossing te vinden is Uitvaartverzekeringwijzer.net een online petitie begonnen. ,,Wij willen dat nabestaanden direct na het overlijden van een dierbare toegang krijgen tot een overzicht waarop alle lopende polissen te zien zijn, net als bij het pensioenoverzicht’’, zegt Schouten. Politiek Den Haag moet dat regelen.

De speciale desk van het Verbond van Verzekeraars waar nabestaanden kunnen aankloppen met de vraag of er een polis is, biedt geen soelaas. Een antwoord vergt vaak maanden. Ook kennen veel Nederlanders die mogelijkheid niet. ,,Nabestaanden willen direct na het overlijden weten of er een polis is. Het is vervelend als achteraf blijkt dat er geld was voor een mooiere, royalere begrafenis of crematie.’’

Verder lezen na de foto

Een begrafenis in Leusden.
Volledig scherm
Een begrafenis in Leusden. © Erik van 't Woud

Niet haalbaar

Het Verbond van Verzekeraars zegt voorstander van een verzekeringsoverzicht te zijn, maar stelt dat dit technisch voorlopig niet haalbaar is. ,,Wat wel enorm helpt, is als wij een signaal krijgen wanneer iemand overlijdt’’, zegt woordvoerder Oscar van Elferen. ,,Dan kunnen we gericht zoeken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken staat ons dat niet toe, het is in strijd met privacyregels.’’

Monuta en Yarden stellen in een reactie zich niet in het beeld te herkennen dat ze te weinig doen om nabestaanden van polishouders te achterhalen. ,,Mede door de AVG, de nieuwe privacyregels, kunnen wij minder doen dan we willen,” stelt een woordvoerder van Yarden. Monuta stelt coulant om te gaan met de vervaltermijn van 5 jaar. ,,Als iemand na tien jaar bij ons aanklopt en kan aantonen rechthebbende te zijn, keren we gewoon uit.” De verzekeraars wijzen verder op de desk van het Verbond van Verzekeraars.

50Plus stelt kamervragen

Ouderenpartij 50Plus wil in reactie op het nieuws dat veel uitvaartpolissen niet geclaimd worden opheldering van de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Hoekstra (Financiën). ,,Klopt het dat het technisch voorlopig niet haalbaar is om een uitputtend verzekeringsoverzicht te realiseren waar nabestaanden toegang toe krijgen in geval van overlijden?” vraagt fractieleider Henk Krol. Hij wil dat het kabinet laat onderzoeken of het weergeven van eventuele uitvaartpolissen mee valt te nemen in het pensioenoverzicht achter DigiD. ,,Indien nee, waarom niet?” 

50Plus wil verder van het kabinet weten in hoeverre de AVG een probleem voor verzekeraars vormt om polissen van nabestaanden te achterhalen. ,,Bent u bereid eventuele beletsels weg te nemen?” Krol wil verder dat verzekeraars een voorlichtingscampagne opstarten om hun zoekservice beter bekend te maken.

  1. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
    PREMIUM
    Interview

    Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

    Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”