Volledig scherm
Vakantiehuisje aan het meer © Thinkstock

Vakantiehuisje in eigen land boeken? Boek voordeliger via het buitenland

Het is met de voorjaarsvakantie vlak voor deur wat aan de late kant, maar wie nog een vakantiehuisje wil boeken doet er goed even over de grens te kijken. Wie via internet reserveert, is in sommige gevallen via buitenlandse websites goedkoper uit. Aanzienlijk goedkoper. Ook voor een huisje in eigen land.

Reisbureaus bieden, door slim en groot in te kopen, vakantiewoningen soms goedkoper aan dan aanbieders zelf. Wie bij het eigen reisbureau niet voordeliger uit is, kan ook de internationale route nemen. Buitenlandse websites van vakantieparken, zoals Center Parcs, bieden exact dezelfde accommodatie onder dezelfde voorwaarden aan tegen een scherpere prijs.

Zo kan die gewilde cottage via Centerparcs.de mogelijk honderden euro’s goedkoper worden geboekt. Mogelijke verklaring: Duitsland kent geen mei-vakantie, waardoor de vraag naar recreatiebungalows in die periode klein is, met een fors prijsverschil tot gevolg. De Consumentenbond herkent de geluiden, maar deed recent geen onderzoek.

De moeite waard

,,In het verleden constateerden we verschillen die de moeite waard waren als je vliegtickets boekte bij KLM.be’’, laat Gerard Spierenburg weten. ,,Vanaf Antwerpen bijvoorbeeld, waarbij je dan met de trein van Antwerpen naar Schiphol ging.’’ Uit het onderzoek van de bond bleek ook dat wie vertrok uit Brussel of het Duitse Düsseldorf vaak goedkoper uit was dan vanuit Amsterdam.

Spierenburg: ,,Ook bij pakketreizen van reisorganisaties als TUI en Neckermann vonden we via .be- en .de-websites flinke prijsverschillen. Die werden vooral 
veroorzaakt door afwijkende schoolvakanties in de buurlanden, maar we vonden ook verschillen buiten de schoolvakanties om.’’ Volgens de bond kan ook de grotere Duitse markt de oorzaak van de prijsverschillen zijn.


Het inkopen van meer volume zorgt voor lagere prijzen. Ook levert een hogere kinderkorting, het niet betalen van reserveringskosten of kosten voor betaling met creditcard een voordeel op. ,,Wij vonden flinke verschillen in prijs bij het boeken van een vakantiebungalow bij Centerparcs, maar boekten ook treinreizen voordeliger in Duitsland.’’

Het hoofdkantoor van Center Parcs was vanmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.