Volledig scherm
© Shutterstock

Vakantiehuisje in Turkije blijkt nachtmerrie voor pensionado's

corendonEen mooie investering in een vakantiehuisje in Turkije loopt voor Nederlandse pensionado’s uit op een kater. Reisorganisatie Corendon weigert afspraken over de terugkoop van het huisje na te komen. ,,Ze moeten gewoon over de brug komen."

De brochure zit in 2006 bij de Makro-folder en in de tijdschriftvakjes bij Corendon-vluchten. In De Telegraaf worden advertenties geplaatst om investeerders te lokken. RTL besteedt er aandacht aan in het programma House Vision. En op Second Home-beurzen gaat Corendon er zelf de boer mee op.

Nee, je kunt niet zeggen dat reisorganisatie Corendon de komst van het nieuwe vakantiepark Iassos Modern, in de buurt van Bodrum, geheim wil houden. Waarom zouden ze ook? Bodrum is ‘de hemel op aarde’, valt in de folder te lezen. Het park, met 181 luxe villa’s en appartementen, ligt direct aan zee bij ‘de schitterende Golf van Güllük’. Voor geïnteresseerden is het ‘de investering van hun leven’.

Slepende rechtszaak

Quote

Ze moeten hun afspraken nakomen

Mart van Nistelrooij, een van de huizenkopers

Nou, de investering van hun leven wordt het voor Mart en Mieke van Nistelrooij zeker. Maar niet op de manier die ze voor ogen hadden. Op het bureau van het Rosmalense stel liggen dikke stapels papieren. De mailbox zit vol met juridische correspondentie. De aankoop van hun mooie huisje in Turkije is uitgelopen op een slepende rechtszaak.

Een groep van negen investeerders heeft Corendon nu voor de rechter gesleept. Ze claimen enkele miljoenen van het bedrijf van de bekende Turks-Nederlandse ondernemer Atilay Uslu. ,,Ze moeten gewoon hun afspraken nakomen”, zegt Mart van Nistelrooij.

Beloftes

Volledig scherm
Atilay Uslu, oprichter van Corendon. © Pim Ras Fotografie

Het conflict draait om de financiële afwikkeling. Corendon belooft bij het sluiten van de deal namelijk een prachtig rendement. De afspraak is dat investeerders een vakantiehuis kopen van Corendon. De eerste vijf jaar bestaat het rendement uit de opbrengsten van verhuur aan vakantiegangers. Dat is omgerekend vijf procent van de aankoopwaarde, ieder jaar weer. Daarnaast krijgen investeerders de garantie dat ze hun woning vijf jaar na oplevering met 25 procent winst kunnen terugverkopen aan Corendon.

Bij elkaar is dat vijftig procent rendement in vijf jaar, tien procent per jaar dus. Daarnaast zijn er nog de extraatjes: zelf gebruikmaken van de woning. Met korting naar Turkije vliegen. En die plek… ,,Het is er echt prachtig”, vertelt Mieke. ,,Het uitzicht over de zee, en die rust.” Mart heeft er inmiddels een bootje gekocht, om te vissen in de Golf van Güllük.

Ook voor Corendon is het zo’n slechte deal niet, anno 2006. Uit de brochure: ,,Turkije heeft een sterk groeiende economie, en ook de waarde van onroerend goed stijgt snel. (…) De prijzen op de huizenmarkt liggen relatief laag, vergelijkbaar met die van Spanje in de jaren 80.”

Corendon-oprichter Atilay Uslu is persoonlijk betrokken bij het hele proces, blijkt uit de stukken. Hij bezoekt vergaderingen met investeerders. Die zien in Corendon een betrouwbare partij, en beschouwen het vakantiehuis daarom als een risicoloze en profijtelijke investering. Voor sommige kopers is het hun pensioenvoorziening, anderen lenen geld om de aankoop te financieren.

Geen deal

Quote

Als er een financieel probleem is, draai er dan niet omheen en vertel de waarheid

Kopers Corendon-vakantiehuisjes

Maar dan wordt het 2015, het jaar van de terugverkoop. Hoewel Corendon de investeerders er diverse malen van verzekerd heeft dat het goed komt, blijft een deal uit. Ook na aandringen van de kopers. ,,Als er een financieel probleem is, draai er dan niet omheen en vertel de waarheid”, mailen ze naar Corendon. ,,Sommige eigenaars zijn ongeduldig en willen nu duidelijkheid.”

,,Er is geen financieel probleem”, stelt Corendon in een reactie.

Als een overeenkomst uitblijft, doen de bewoners een voorstel. De reisorganisatie mag gespreid betalen. Corendon gaat niet akkoord. Plots blijkt de terugkoopprijs ter discussie te staan. In de gerechtelijke stukken wordt geciteerd uit een mail van een medewerker, van 28 maart 2016: ,,De woningen gaan ons gemiddeld 183.000 euro kosten. Jullie (de Nederlandse investeerders, red.) hebben er gemiddeld 146.000 euro voor betaald. De waarde op de markt is gemiddeld 100.000 euro.”

Aha. Blijkbaar heeft Corendon een beetje spijt van de eerder aangegane verplichtingen. Begrijpelijk, op zich. Omdat de Turkse lira een duikvlucht heeft gemaakt, zijn ook de prijzen van Turks vastgoed in euro’s fors gedaald.

Strop

Quote

De afspraak is heel helder. Ze moeten gewoon over de brug komen

Mart van Nistelrooij

Het dossier kan Corendon een strop van vele tonnen, misschien wel miljoenen opleveren. Maar dat ontslaat de reisaanbieder niet van de verplichting om de woningen voor de afgesproken prijs over te nemen, vindt Mart van Nistelrooij. ,,Dat is nu eenmaal het risico van ondernemen.”

In een reactie stelt Steven van der Heijden, de huidige topman van Corendon, dat de woningen technische mankementen zouden bevatten. ,,Afgesproken was dat de woningen zo goed als nieuw zouden worden opgeleverd. Dat is in deze gevallen niet het geval. Daarom gaan we niet die 25 procent bonus betalen.” De kopers betwisten echter de juistheid van de technische rapporten die Corendon liet opstellen. Zo zouden er foto’s in staan die niet van hun woningen zijn.

De Nederlandse rechter bepaalde in een eerste zitting dat hij bevoegd is over de zaak te oordelen. Een volgende zitting volgt in maart. Van Nistelrooij heeft het gevoel dat Corendon de boel eindeloos vertraagt. ,,Terwijl de afspraak toch heel helder is. Ze moeten gewoon over de brug komen.”