Volledig scherm
© ANP

Vaker arbeidsconflicten door crisis

Door het snel toenemende aantal faillissementen en reorganisaties neemt ook het aantal arbeidsconflicten rap toe. Dat schrijft het AD.

Juridisch dienstverleners Arag en DAS en vakbond FNV verwachten dat het aantal geschillen op de werkvloer de komende tijd nog explosief groeit, schrijft de krant.

Zo kloppen werknemers massaal aan bij Arag omdat ze geen loon meer krijgen, hun ontslag willen aanvechten of omdat de werkgever probeert salarisvermindering erdoor te drukken, zegt arbeidsjuriste Hanneke Boesveld. Volgens haar spelen de conflicten zich af in allerlei sectoren en gaan ze meestal over ontslag.

'We zien direct meer rechtszaken van medewerkers die hun ontslag aanvechten', constateert bedrijfsjurist Heiko van Es van DAS. 'De plannen van het kabinet zorgen ervoor dat het gemakkelijker wordt mensen te ontslaan. Dat kan in combinatie met een kortere en lagere WW-uitkering voor veel mensen nadelig uitpakken.' Omdat de WW ernstig wordt bekort, zit iemand straks binnen een jaar op bijstandsniveau, vreest hij.

De werknemer wordt door de kabinetplannen op achterstand gezet, vindt de 36-jarige Van Es. Werkgevers hebben twee kansen om een werknemer te ontslaan, eerst via uitvoeringsinstantie UWV en dan via de rechter.

'Wie gedurende lange tijd hetzelfde kunstje heeft gedaan en daardoor een eenzijdig arbeidsverleden heeft, zoals een kabellegger van KPN, komt nauwelijks aan de slag en krijgt straks veel minder geld mee als ontslagvergoeding.'