Volledig scherm
© ThinkStock

‘Vaker burenruzies en geschillen over verbouwingen’

Consumenten hebben de afgelopen jaren vaker aangeklopt bij hun rechtsbijstandverzekeraar voor hulp bij ruzies met buren en geschillen met vaklui over verbouwingen aan hun woning. De Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) spreekt van een opvallende stijging.

Bij de Rijdende Rechter kunnen ze er nog minstens honderden uitzendingen aan wijden: buren die elkaar in de haren vliegen om een paar overhangende takken. Dat de frustratie groot kan zijn, merken ze ook bij het rechtsbijstandsloket van Achmea. De advocaten van de SAR, een van de grootste juridische dienstverleners van het land, hadden het afgelopen jaar de handen vol aan burenproblemen.

In een jaar steeg het aantal meldingen met 7 procent: van 3.725 in 2017 naar 3.900 meldingen in 2018. Volgens de jaarlijkse barometer gingen veruit de meeste geschillen over: ‘beplanting’, ‘geluidshinder’ en ‘erfdienstbaarheid’. Vooral het aantal zaken over mandeligheid, zoals een gezamenlijke schutting of muur, nam een spurt (plus 60 procent). Ook conflicten over ‘overbouw’, bijvoorbeeld vanwege de bouw van een serre of schuurtje) zorgde voor veel ergernis (plus 26,7 procent).

Verhitte toestanden 

Het is een opvallende stijging, vindt de SAR. De woordvoerder heeft wel een verklaring: programma’s zoals de Rijdende Rechter inspireren mensen om er een zaak van te maken. ,,Ze zien op tv soortgelijke situaties en hebben het gevoel dat ze hun recht moeten of kunnen halen.” Daarnaast sluit hij niet uit dat de aantrekkende economie en woningmarkt een rol speelt bij de toename. ,,Een vorige woningeigenaar vond het wellicht geen probleem dat de gezamenlijke schutting er stond, maar dan kan een nieuwe woningbezitter heel anders over denken. Met alle gevolgen van dien.”

In het kader van de aantrekkende woningmarkt zag de juridisch dienstverlener nog een andere opvallende ontwikkeling: het aantal geschillen over verbouwingen en onderhoud aan de woning steeg met liefst 15 procent. Met name gedoe met loodgieters, installateurs en aannemers hield de advocaten van de SAR flink bezig. Wijntjes: ,,De geschillen zijn legio: van het uitlopen van bouwwerkzaamheden tot strijd over een dakkapel die lekt. Er zijn veel zzp’ers en niet alle zzp’ers leveren hetzelfde werk af.”

In totaal kwamen er bij de SAR vorig jaar ruim 152.000 verzoeken binnen voor juridische hulp. Mensen hadden vooral juridische problemen met elkaar of met een organisatie (civiel recht met 67.705 meldingen) of met hun baas (arbeidsrecht met 33.621 meldingen). 

Volledig scherm
© Victor van Breukelen