Vaker slecht nagemaakte eurobiljetten onderschept: kans op ‘kleurenprintje’ blijft klein
Nagemaakte geldbiljetten van lage kwaliteit, die bijvoorbeeld thuis op een slechte printer zijn afgedrukt, zijn vorig jaar in Nederland vaker onderschept, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De kans om zo’n ‘kleurenprintje in handen te krijgen, is echter klein.
In 2019 zijn in Nederland in totaal 38.900 valse eurobiljetten onderschept. Dat aantal ligt op hetzelfde niveau als het jaar ervoor. Vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop, wereldwijd 24 miljard eurobiljetten, is de kans op het aantreffen van een vals biljet klein, schrijft DNB.
Mensen vertrouwen meer in de kwaliteit van eurobiljetten en controleren zo'n briefje minder vaak, legt de centrale bank uit. Dat is een kans voor de criminelen. Zij gokken dat een slechte kopie het ook zomaar haalt en doen minder moeite om bijvoorbeeld speciaal drukpapier te gebruiken of voelbare lijntjes aan te brengen.
Snel opsporen
Winkeliers checken eurobankbiljetten steeds vaker met behulp van detectieapparaten die door de Europese Centrale Bank zijn gecertificeerd. Door een goede controle worden verdachte biljetten snel opgespoord en wordt voorkomen dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.
Nepbiljetten van 20 euro en 50 euro werden het vaakst uit de roulatie gehaald. Simpele vervalsingen kunnen heel makkelijk worden ontdekt, aldus DNB. ,,Bij goed kijken, zien de meeste mensen het gelijk.’’ Wereldwijd was er overigens een daling te zien van het aantal valse eurobiljetten, tot 559.000 briefjes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips16
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
Winkeliers zetten ruim 5 procent meer om in april, vooral door hogere prijzen
Winkeliers hebben in april 5,3 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De groei komt vooral door de hogere prijzen, aangezien het totale verkoopvolume met 4,8 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. -
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal. -
23
Inflatie nog niet voorbij: met vertraging worden ook kleding en brood nu duurder
De inflatie is met 6,1 procent lang niet zo hoog als afgelopen najaar, maar de prijzen zijn in mei wel weer harder gestegen dan in de maanden ervoor. En wie z'n kassabonnetjes van nu vergelijkt met die van een jaar geleden, valt direct op dat heel gewone dingen, zoals brood en kleding, hardnekkig in prijs blijven stijgen. Een inflatie-effect in slow motion, verklaren economen.
-
PREMIUMColumn
Van tegelzetter tot pedagogisch tuinman: Jarno (59) heeft zijn roeping gevonden
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
Ziekteverzuim hoger dan ooit, kosten stijgen naar 27 miljard
Het ziekteverzuim in Nederland piekte vorig jaar naar 5,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim kostte de samenleving ruim 27 miljard euro, 9 miljard meer dan in 2021.