VVD-kamerlid Hans van Baalen (links) en de Griekse liberale oppositieleider Dora Bakoyannis, na een gesprek met premier Mark Rutte in oktober. © ANP
Volledig scherm
VVD-kamerlid Hans van Baalen (links) en de Griekse liberale oppositieleider Dora Bakoyannis, na een gesprek met premier Mark Rutte in oktober. © ANP

Van Baalen (VVD) gelooft niet in de 'neuro'

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen gelooft niet in een aparte munt voor enkel de landen in Noord-Europa: de 'neuro'. Dat zei hij in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. De VVD'er reageerde daarmee op VVD-prominent Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Van Schie stelde zaterdag in het AD dat de politiek serieus moet gaan nadenken over de introductie van de 'neuro'. 'Dat is schieten uit de heup', aldus Van Baalen. 'Hij mag dat zeggen, maar ik geloof er niet in.'

Hij voegde daaraan toe dat Van Schie niet zomaar zoiets kan zeggen zonder het te onderzoeken. 'Een wetenschappelijk bureau van een politieke partij bestaat meestal uit 4 a 5 man plus wat stagiaires', hield Van Baalen de tv-kijkers voor. Hij vindt dat een pleidooi voor de neuro grondiger onderzoek verdient. Wat hem betreft kan Van Schie dieper in de kwestie duiken, net zoals de PVV een terugkeer naar de gulden onder de loep neemt.

Propagandapraatjes
Van Schie heeft met zijn voorstel binnen de VVD de discussie los laten barsten over het einde van de de euro. Hij vindt dat het besluit over de munt nu moet worden gemaakt, omdat anders de kosten alleen maar oplopen. De VVD'er hekelt de 'propagandapraatjes' over de euro, want hij vindt de mening dat de euro veel welvaart heeft gebracht 'nooit aangetoond en onbewijsbaar'.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”