Volledig scherm
Carlos Ghosn. © AP

Van fraude verdachte topman van Renault Carlos Ghosn afgetreden

Carlos Ghosn is afgetreden als topman van het Franse autoconcern Renault. Dat heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Ghosn, die ook de baas was bij Nissan en Mitsubishi, zit al sinds november vast in een Japanse cel. Hij wordt verdacht van fraude bij Nissan.

Ondanks gezondheidsklachten, volgens Ghosh veroorzaakt door de slechte omstandigheden in de Japanse cel, wees de rechtbank in Tokio een verzoek om Ghosn op borgtocht vrij te laten gisteren opnieuw af. Ook de belofte om een enkelband te dragen en zelf voor zijn beveiliging te zullen betalen, kon de rechter niet op andere gedachten brengen.

De in Brazilië geboren Ghosn, die ook de Franse en Libanese nationaliteit heeft, ontkent alle aantijgingen. Frankrijk, dat grootaandeelhouder is bij de Franse automaker, stuurde onlangs al aan op zijn aftreden. Zakenkrant Financial Times meldde woensdag dat Ghosn bereid was om vrijwillig op te stappen bij Renault. Hij werd al kort na zijn arrestatie vervangen als voorzitter van Nissan en Mitsubishi.

Renault hield echter vast aan zijn positie, omdat de beschuldigingen aan het adres van Ghosn nog niet zijn bewezen. Uit eigen onderzoek bleek niet dat Ghosn ook bij Renault fraude heeft gepleegd. Operationeel directeur Thierry Bolloré, die al tijdelijk de taken van Ghosn overneemt, volgt hem waarschijnlijk op. Renault zou daarnaast de bij Michelin vertrekkende topman Jean-Dominique Senard willen benoemen als voorzitter.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’