Volledig scherm
Het wordt voor huurders een stuk makkelijker om tot een woningruil te komen.

Vandaag gelanceerd: Tinder voor je huurhuis

Huurders die uitgekeken zijn op hun huis, kunnen aan woningruil doen met andere huurders. Een nieuwe app maakt dit mogelijk. 

De app heet HuisjeHuisje en hij lijkt een beetje op de datingapp Tinder, met een vleugje Airbnb. Het werkt vrij simpel: al swipend kunnen de huurders op zoek naar een andere huurwoning.

Het enige wat zij vooraf moeten doen, is foto’s van hun eigen huurwoning upoloaden en wat persoonlijke gegevens delen. Daarna is het een kwestie van andere huurhuizen bekijken én liken.

Als het tot een match komt met een bewoner van een ander huis, kunnen de huurders met elkaar chatten en een afspraak maken om elkaars huis te bekijken. Als zij daarna nog steeds enthousiast zijn, kunnen ze van woning ruilen.

Voorwaarde 

De app is een initiatief van in totaal 26 woningcorporaties in Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Iedereen die in een huurhuis woont, kan zijn huis op HuisjeHuisje aanbieden, zo laten zij weten. 

De verhuurder beslist uiteindelijk of de huurder daadwerkelijk van huis mag ruilen. Als de woningcorporatie bij HuisjeHuisje is aangesloten, dan is ruilen helemaal makkelijk. ,,Voldoe je aan de voorwaarden dan staat niets een woningruil en verhuizing in de weg,” aldus de corporaties.

Aanleiding voor de 26 partijen om dit initiatief te lanceren, is dat zij vaak van huurders horen dat zij wel willen verhuizen, máár dat dit door de lange wachttijd vaak niet mogelijk is. ,,Woningruil biedt kansen om toch een passende woning te vinden én door te stromen”, zo laten de corporaties weten.

Kosten zijn er niet aan verbonden. Wel kunnen sommige verhuurders tussen de 25 en 50 euro administratiekosten rekenen als de ruil doorgaat. 

  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.