Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Varkenshaar in brood en visgelatine in sap

Varkenshaar en eendenveren in brood, varkensgelatine in geitenkaas en visgelatine in vruchtensap. Het zit er in, maar staat niet of in bedekte termen op de ingrediëntenlijstom, ook omdat het als E-nummer opgevoerd kan worden. Volgens consumentenorganisatie foodwatch komt dit door een 'hiaat in de wetgeving'. De organisatie begint een e-mailactie om hierover duidelijkheid te krijgen.

Quote

Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of 'technische hulpstof' van dierlijke herkomst zit

Foodwatch

Dierlijke bijproducten of producten zitten in heel veel voedingsmiddelen, zoals in kaas, sap, olijfolie, brood en chips. Dit hoeft wettelijk niet expliciet op de verpakking te staan, het kan ook als E-nummer opgevoerd worden. Door die onduidelijkheid kan het gebeuren dat mensen die uit principe of om religieuze redenen geen vlees of vis willen eten, dit onbewust en ongewild toch binnenkrijgen.

Met de e-mailactie wil foodwatch minister Edith Schippers van Volksgezondheid bewegen om de regels voor etiketten aan te passen om zo de onduidelijkheid weg te nemen.

Duidelijk vermelden
'Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of 'technische hulpstof' van dierlijke herkomst zit. Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma's en andere toevoegingen.' De organisatie noemt het 'onacceptabel' dat de keuzevrijheid van consumenten op deze manier wordt afgenomen om wel of geen dierlijke producten te eten.

Veel E-nummers (voedseltoevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen) zijn gemaakt van dierlijke producten, maar dat staat niet duidelijk op de verpakking. Voorbeelden zijn E120 (karmijnzuur), een rode kleurstof gemaakt van luizen, en E542 wat beendermeel is.

Wist je dat?
In een 'Wist je dat?'-lijstje noemt foodwatch ook nog andere voorbeelden:

Wist je dat 'Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas gelatine bevat afkomstig van varkens? ... in de meeste kazen stremsel is gebruikt dat wordt gewonnen uit de maag van net geboren kalveren? ... Carbonell Olijfolie (met Omega 3) voor 1,5% uit visolie bestaat? ... in brood vaak L-cysteïne zit, gemaakt van eendenveren of varkenshaar - en dat ook dit niet in de ingrediëntenlijst staat?'

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.