Volledig scherm
© ANP XTRA

Vaste prijs voor auto-onderhoud? Onzin, zegt ACM

Sommige garages verwijzen voor de kosten van auto-onderhoud naar de vaste prijs die auto-importeurs hanteren. Maar die prijzen zijn helemaal niet zo vast als autodealers claimen, waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt. Door dit soort praktijken zijn automobilisten onnodig duurder uit.

,,Het staat garages volledig vrij om hun eigen prijs te hanteren voor auto-onderhoud'', benadrukt ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. In de praktijk ziet de toezichthouder dat autodealers vaak de adviesprijzen van de importeur volgen. 

Een gemiste kans, niet alleen voor de garagehouders maar vooral voor consumenten, zegt de toezichthouder. De ACM doet daarom een oproep aan garages om de vaste prijzen los te laten en eerlijk met elkaar te concurreren op prijzen. De waakhond adviseert consumenten om garages die verwijzen naar de vaste prijzen van de auto-importeur hierop aan te spreken. 

De autobranche onderschrijft de oproep van de toezichthouder. Zo laat de Bovag weten: ,,De garage bepaalt welke onderhoudsprijzen zij hanteert. Prijzen die vanuit de fabrikant of onderhoudsformule gecommuniceerd worden, zijn slechts adviesprijzen. Goed dat de ACM de autobranche en de consument daar nog eens op wijst.''

Daar sluit de RAI Vereniging zich bij aan: ,,Het staat iedere autodealer altijd vrij om zelf zijn onderhoudsprijzen te bepalen. Dat is de essentie van een vrije, eerlijke automarkt waarin de consument mede op prijs een garage kan kiezen.''

Per merk

De ACM deed eind 2016 onderzoek naar prijzen voor auto-onderhoud bij erkende garages. Daaruit bleek dat de prijzen voor auto-onderhoud per merk wel erg veel op elkaar leken. Als reactie gaven dealers dat de prijzen voor auto-onderhoud zijn vastgelegd door de auto-importeur. 

De toezichthouder vroeg vervolgens de achttien grootste importeurs van Nederland hoe het zit. Uit die gesprekken bleek dat adviesprijzen worden gebruikt, maar dat de importeurs garages niet verplichten om vaste prijzen te hanteren. 

Begin dit jaar keek de ACM nog een keer naar het prijsbeleid. Onderhoudsbedrijven bleken nog steeds dezelfde prijs te hanteren én te verwijzen naar het prijsbeleid van de importeur. ,,Daarom wijzen we garages en consumenten erop dat de adviezen niet verplicht zijn'', aldus de toezichthouder.