Volledig scherm
© anp

Veel fouten bij installatie zonnepanelen

Er gaat nog te veel mis bij de installatie van zonnepanelen in Nederland. Daardoor lopen bezitters van zonnepanelen geld mis, wordt onveilig gewerkt op de daken en ontstaan gevaarlijke situaties met stroom.

Quote

Heel veel cowboys roepen: `u vraagt en wij draaien¿ en leggen het hele dak vol

Theo Elferink, Eigen Huis

Dat zeggen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis zondagavond in het programma Reporter Radio (KRO-NCRV). Volgens de organisaties leveren veel zonnepanelen niet het rendement op dat wordt beloofd. Zo houden installateurs te weinig rekening met de schaduw. Ook worden panelen geplaatst op plekken waar dat eigenlijk zinloos is. 

Vereniging Eigen Huis controleert regelmatig installaties van zonnepanelen bij leden. Bij de controles blijkt dat veel fouten worden gemaakt. ,,Heel veel cowboys roepen: 'u vraagt en wij draaien' en leggen het hele dak vol", constateert inspecteur Theo Elferink van Eigen Huis.

Hogere kosten
Ook op het gebied van informatievoorziening is het niet best gesteld. Consumenten betalen meer dan ze willen, bijvoorbeeld omdat zonnepanelen worden aangeboden zonder de installatieprijs te vermelden.
Van de 1000 tot 1500 bedrijven die zonnepalen installeren, hebben er slechts 33 een keurmerk. In tegenstelling tot omringende landen kent Nederland geen verplichting voor installatiebedrijven om een keurmerk of certificaat hebben.

Dat moet anders, vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij wil dat alle installateurs in Nederland individueel een certificaat moeten halen. ,,Er moeten duidelijke eisen komen aan diegene die er op het dak staan", stelt Combée. ,,Je moet ook zorgen dat je periodiek controleert dat het werk goed wordt uitgevoerd."

Door het enorme aanbod van installateurs van zonnepanelen kan de consument niet meer bepalen welke informatie klopt en welke niet. Daarom pleit Combée ook voor een standaard offerte voor de aanschaf van zonnepanelen. ,,Dat voorkomt teleurstellingen later."

Subsidie
Vorig jaar werden in Nederland ongeveer 1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. In 2013 waren dat er nog 1,5 miljoen. Halverwege 2013 liep de subsidieregeling voor particulieren af, waardoor de verkoop daalde. Omdat wereldwijd steeds meer zonnepanelen worden geproduceerd, wordt het aantrekkelijker om ze aan te schaffen.