Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Veel Nederlanders zijn komend jaar meer kwijt aan zorgpremie: 7 manieren om dat te omzeilen

tipsZorgverzekeraars buitelden vandaag over elkaar heen met berichten over de verlaging van de zorgpremies. Maar doordat kortingen op collectieve verzekeringen deels verdwijnen, zullen veel verzekerden tóch meer kwijt zijn als zij niets veranderen aan hun huidige verzekering. Zeven aanknopingspunten om goedkoper uit te zijn.

1. Ben je goedkoper uit met je collectieve verzekering?
Ongeveer twee derde van de verzekerden in Nederland is collectief verzekerd. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) loont het voor 72 tot 90 procent om over te stappen. De reden: de kortingen op de collectieve verzekering worden gehalveerd van maximaal 10 naar 5 procent.

Iemand die bijvoorbeeld in het Nijmeegse Radboud werkt en 10 procent korting kreeg op zijn basisverzekering, betaalde in 2019 geen 120,95 maar 108,86 euro. De nieuwe premie is in 2020 met 1 euro verlaagd naar 119,95. Maar de korting gaat omlaag naar 5 procent, waardoor de verzekerde uiteindelijk 113,95 euro kwijt is. ,,Dat is dus 5,09 euro méér dan vorig jaar”, benadrukt Jochum Veerman van vergelijker Independer.