Volledig scherm
PREMIUM
Asbestdeskundige Jan van Willigenburg. © Erik van 't Woud

‘Verbod op asbestdaken is krankzinnig’

hoaxAls de Eerste Kamer volgende week haar zegen geeft, zijn asbestdaken vanaf 1 januari 2025 verboden. En dat is onzinnig, stelt asbestdeskundige Jan van Willigenburg. ,,Het is de grootste hoax die je maar kunt bedenken.”

Laat mij één rapport zien, zegt Jan van Willigenburg, waaruit blijkt dat mensen asbestkanker kunnen krijgen door een asbestdak op het schuurtje in de achtertuin, of golfplaten op een oude stal op de boerderij. ,,Die rapporten zijn er niet", is hij beslist. En dus, vindt de asbestdeskundige uit Nieuwegein, is het asbestverbod op daken, waarover de Eerste Kamer volgende week stemt, onzinnig. ,,Er is niks dat klopt aan dit plan. Het heeft financieel enorme consequenties en is operationeel volstrekt onhaalbaar. Het is de grootste hoax die je maar kunt bedenken.”

  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.