Volledig scherm
Makelaars proberen de claims te ontlopen door zich uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel © anp

Verhuurmakelaars proberen claims huurders te ontlopen

Een aantal verhuurmakelaars probeert claims van huurders voor onterechte bemiddelingskosten te ontlopen door zich uit te schrijven uit het register van de Kamer van Koophandel. Dat stelt juridisch adviesbureau LVDO. Huurders hebben hierdoor vele honderden euro's te veel betaald.

Quote

Het zal hooguit wat moeilijker worden om het geld terug te eisen, maar de contactge­ge­vens van makelaars zijn nog altijd te achterha­len via de Kamer van Koophandel. Zij zullen de dans niet ontsprin­gen

Marcel Trip, Woonbond
Volledig scherm
Rogier Spoel © Rogier Spoel via Twitter

Een paar weken geleden benadrukte de Hoge Raad nogmaals dat makelaars die een woning aanbieden geen kosten in rekening mogen brengen aan huurders. Dit stond al in de wet, maar deze uitspraak maakt het makkelijker voor huurders om de kosten die zij in de voorbije 5 jaar hebben betaald alsnog terug te eisen van hun makelaar.

Terugvorderen
Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, constateert Diederick van der Wijk van LVDO. De afgelopen tijd heeft het juridische bureau 250 aanmeldingen binnengekregen van huurders die hun bemiddelingskosten willen terugvorderen. Daarvan heeft het bureau 70 mensen moeten afwijzen, omdat de desbetreffende verhuurmakelaars niet meer bleken ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Bij de Woonbond komen ook signalen binnen dat sommige verhuurmakelaars zich uitschrijven. Toch denkt de bond dat zij daar niet zomaar mee kunnen wegkomen. ,,Het zal hooguit wat moeilijker worden om het geld terug te eisen, maar de contactgegevens van makelaars zijn nog altijd te achterhalen via de Kamer van Koophandel. Zij zullen de dans niet ontspringen," zegt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond.

Deurwaarder
Op de site van de Woonbond is een voorbeeldbrief te vinden, waarmee huurders de makelaars aansprakelijk kunnen stellen. Die is in korte tijd al meer dan duizend keer gedownload. Ook regent het de laatste weken telefoontjes bij de belangenbehartiger van huurders. Als de makelaar niet op de brief van een huurder reageert, zijn juridische stappen mogelijk via bijvoorbeeld een deurwaarder of een juridisch dienstverlener zoals een rechtsbijstandverzekeraar.

Ook branchevereniging VBO Makelaar heeft geluiden gehoord dat er bureaus zijn die zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit probleem doet zich volgens woordvoerder Rogier Spoel voor bij verhuurmakelaars die niet zijn aangesloten bij een van de brancheverenigingen. ,,Dit soort excessen spelen bij niet-georganiseerde makelaars die niet onder het tuchtrecht vallen."

37 miljoen
Bemiddelaars en makelaars zouden naar schatting bij driekwart van de verhuringen ook de huurder hebben aangeslagen voor een maand huur. Dat komt neer op zo'n 37 miljoen euro aan - op oneigenlijke gronden verkregen - inkomsten. De bovenmatige inschrijvingsgelden die huurders aan bemiddelingsbureaus moeten betalen, lopen ook nog eens in de enkele miljoenen euro's.