Volledig scherm
2011-08-31 12:45:33 ROTTERDAM - Een elektrische auto wordt opgeladen in het Nieuwe Rijden/ Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam. In dit centrum worden bedrijven en consumenten voorgelicht over alle aspecten van elektrisch vervoer. ANP MARCO DE SWART © ANP

'Verkoop elektrische auto's richting miljoen'

Nog dit jaar zullen wereldwijd circa 1 miljoen elektrische aangedreven auto's worden verkocht. Dat voorspellen analisten van de onderzoeksafdeling BNEF van het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van eigen berekeningen.

Quote

Het totale aandeel elektrisch aangedre­ven auto's is nog altijd verwaar­loos­baar

Onderzoeksafdeling BNEF

De verkoop van elektrische auto's zit de laatste jaren in de lift. In 2016 werden bijna 700.000 elektrische voertuigen verkocht. Een jaar eerder waren dat er 450.000. In Nederland staat de teller op 100.000 elektrische auto's

BNEF rekende voor dat er wereldwijd nu 2 miljoen elektrisch aangedreven voertuigen op de weg rijden. De onderzoekers tekenen hierbij aan dat ten opzichte van de totale verkopen het aandeel elektrisch aangedreven auto's nog altijd verwaarloosbaar is. Afgelopen jaar was slechts in elf landen meer dan 1 procent van de verkochte auto's er een met een batterij.

Daarnaast gingen de verkopen van de elektrische voertuigen in China dit jaar stevig achteruit, door gewijzigde regels. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat de markt voor elektrisch rijden nog altijd goeddeels afhankelijk is van stimuleringsmaatregelen.