Volledig scherm
Occupy-kamp in het Zuccotti Park, New York. © AP © getty

Verkrachtingen in Occupy-kampen VS

Er komen steeds meer meldingen van aanranding en geweld in de kampen van 'Occupy Wall Street' in de VS. Politie en activisten luiden de noodklok.

In New York City alleen zijn al drie gevallen van verkrachting in de kampen gemeld. De demonstranten in Zuccotti Park in Manhattan hebben daarom zelfs een tent opgesteld die enkel voor vrouwen toegankelijk is.

'We maken ons nog meer zorgen over de verkrachtingen en geweldplegingen waarover geen klachten worden ingediend', zegt Ed Mullins, hoofd van een politie-eenheid in New York, aan FoxNews. Mullins wijst er ook op dat vele demonstranten nog erg jong zijn en zich sneller laten intimideren.

Slaapzak
Een eerste geval van seksueel geweld was er op 8 oktober in Zuccotti Park. Een man zou er een vrouw misbruikt hebben die in een slaapzak lag. Pas enkele dagen later diende het slachtoffer een klacht in toen ze de man opnieuw zag rondlopen in het tentenkamp.

De 27-jarige dader bleek een bekende van de politie te zijn. Tijdens een eerdere mars was hij al eens gearresteerd en er lopen meerdere aanklachten tegen hem die nog dateren van voor de start van het protest.

Vorige week werd in hetzelfde kamp een vrouw aangerand in haar tent. De dader was een jongeman van 26 jaar die ook verdacht wordt van een tweede verkrachting in het kamp. In Dallas zou een 23-jarige man weer seks gehad hebben met een 14-jarig meisje dat thuis was weggelopen.

Boodschap
De organisatie van de protestbeweging had weinig commentaar op de berichten, maar ze stuurden wel een boodschap richting deelnemers van 'Occupy Wall Street'. 'Als individu en als gemeenschap hebben we de verantwoordelijkheid en de kans om een alternatief te creëren voor onze cultuur van geweld', zo staat te lezen. Voorts werd beloofd dat er meer nadruk zal worden gelegd op de bewustwording van seksueel geweld.

Naast de meldingen van aanranding worden de demonstranten ook agressiever. De politie beseft dat ze er voorlopig niet veel tegen kan ondernemen. 'Naar binnen gaan om de parken te ontruimen zou voor een confrontatie zorgen', zegt Mullins.