Volledig scherm
Werknemers bij het hoofdkantoor van Achmea. © ANP

Verzekeraar Achmea schrapt nog eens 2000 banen

UpdateVerzekeringsbedrijf Achmea gaat opnieuw reorganiseren. Dit keer gaan er 2000 banen verloren verwacht het concern. De afgelopen jaren gingen er al 4000 banen verloren bij het concern.

Volledig scherm
© ANP
Quote

Ons bedrijf zal verder in omvang afnemen en minder arbeids­plaat­sen bieden. Het is echt noodzake­lijk om deze scherpe keuzes te maken

De ingreep hangt volgens het bedrijf samen met de verdere digitalisering en veranderende wensen van de klant. ,,Een verdere daling van onze kosten en het aantal arbeidsplaatsen is onvermijdelijk'', aldus Achmea. De kosten moeten komende jaren met ten minste 200 miljoen euro omlaag. ,,Ons bedrijf zal verder in omvang afnemen en minder arbeidsplaatsen bieden. Het is echt noodzakelijk om deze scherpe keuzes te maken."

Achmea worstelt al jaren met een te geringe winstgevendheid. Met name op de markt voor schade- en zorgverzekeringen zorgt felle concurrente voor hele dunne marges. Daarnaast heeft Achmea pas laat ingezet op digitalisering van de dienstverlening. In 2013 kwam het bedrijf daarom al met een reorganisatie waarbij 4000 banen verloren gingen en 450 miljoen euro bespaard moest worden. 

Onlangs werd ook bekend dat Achmea stopt met zijn dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen. Dat kost mogelijk ook nog eens honderden medewerkers van pensioendienstverlener Syntrus Achmea hun baan.

Het financiële concern telt in Nederland momenteel nog ruim 15.000 voltijdsbanen. Het bedrijf heeft bekende merken als Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer en Interpolis. De verzekeraar is de grootste in Nederland bij ziektekosten- en schadeverzekeringen. Daarnaast verkoopt het bedrijf inkomensverzekeringen, vooral arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en heeft het een vermogensbeheerder die pensioengelden belegt.

Onzeker
Het precieze aantal mensen dat er nu uit moet, is nog niet zeker. Ook is nog niet bekend welke afdelingen precies getroffen worden. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie vindt het schandalig dat Achmea het bericht niet op een normale manier wereldkundig heeft gemaakt. Ook leest hij in de uitleg van de verzekeraar weinig visie op de toekomst. Daarom verwacht Castelein dat Achmea na deze ingreep nog niet klaar is met reorganiseren. Een woordvoerder van Achmea stelt dat het bedrijf het vooral belangrijk vond om het eigen personeel op de hoogte te brengen.

Trend
De nieuwe forse ingreep past in een grotere trend. In de hele financiële sector, banken en verzekeraars , volgen de reorganisaties elkaar in een hoog tempo op. De afgelopen jaren gingen al tienduizenden banen verloren in de financiële sector en de verwachting is dat de reorganisaties aan blijven houden. 

De digitalisering is de belangrijkste oorzaak van de ontslagen. Mensen komen niet meer in een bankkantoor of bij een verzekeraar om hun zaken te regelen. Alles gaat tegenwoordig via internet, en nog meer via de app op de mobiele telefoon. In 2015 ging bij Achmea al 40 procent van alle schademeldingen online en 80 procent van alle declaraties bij de ziektekostenverzekeringen. Dat aandeel online is alleen maar toegenomen. Dat betekent minder mensen die klanten fysiek of telefonisch helpen. En het aantal tussenpersonen dat polissen verkoopt en schades afhandelt wordt minder.