Verzekeraars: hogere premie in gemeentes met veel waterschade
In gemeentes die weinig actie ondernemen tegen overstromingen, kunnen burgers in de toekomst een hogere verzekeringspremie verwachten. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. Als gevolg van klimaatverandering neemt de waterschade toe.
Delen per e-mail
Verzekeraars zullen de schadekosten door extreme regen- en hagelbuien doorberekenen aan hun klanten, verwacht de brancheorganisatie. ,,Gemeentes moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de schade bij hevige buien te beperken. In gemeentes die dat niet doen, zullen mensen met een opstal-, inboedel- of autoverzekering in de toekomst duurder uit zijn'', zegt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.
Verzekeraars zien het aantal schademeldingen als gevolg van klimaatverandering al toenemen. Komende decennia gaan extreme (hagel)buien volgens hen fors meer schade veroorzaken aan huizen, bedrijven en auto's. Zonder maatregelen kan de schade toenemen met zeker een kwart miljard euro per jaar, becijferde de brancheorganisatie afgelopen najaar in een rapport.
Stresstest
Alle gemeenten moeten de komende twee jaar een klimaatstresstest doen om in kaart te brengen waar het water bij extreme regenval heen stroomt. Veel gemeentes hebben afgelopen jaren al waterbergingen aangelegd en de capaciteit van hun riolen vergroot. Slechts een handjevol gemeentes dwingt zijn inwoners echter ook om zelf maatregelen te nemen, zoals het loskoppelen van hun regenpijp van het riool.
Huiseigenaren moeten het regenwater dat op hun perceel valt in principe zelf bergen. Bijvoorbeeld in een regenton, een vijver of een kuil in hun tuin. In de praktijk zijn veel tuinen echter betegeld en komt regenwater in de riolering terecht. Die is nog lang niet overal toegerust op de steeds heviger hoosbuien waar Nederland mee kampt, zoals gisteren in het zuiden van het land.
Verplichte regenton
32 van de 380 gemeenten verplichten hun inwoners daadwerkelijk via een verordening om het regenwater van hun daken zelf op te vangen, bleek eind 2016 uit onderzoek van Rioned. Hoeveel dat er op dit moment zijn, is bij de stichting niet bekend.
,,Wij hebben het idee dat het sindsdien vrij stil is geworden rond die verplichting'', zegt directeur Hugo Gastkemper. ,,In de meeste gemeenten lijkt het uitgangspunt niet verplichten, maar voorlichten. Ze wijzen hun inwoners op de voordelen van planten in plaats van tegels in hun tuin en bieden soms subsidies voor bijvoorbeeld een regenton.''
Tegeltaks
In Duitsland hebben sommige gemeenten een 'tegeltaks' ingevoerd. De rioolbelasting is daar gekoppeld aan de bestrate oppervlakte, zodat mensen met gras of grind goedkoper uit zijn dan een buurman die zijn hele tuin heeft vol gelegd met tegels. Nederlandse gemeentes zijn terughoudend met zulke maatregelen, omdat de uitvoering stuit op praktische bezwaren.
Zo kondigde de gemeente Laren in 2016 aan dat alle inwoners het regenwater van hun daken zelf in hun tuin moesten opvangen, op straffe van 4.000 euro boete. Het centrum en laaggelegen delen van het dorp kampten na hoosbuien afgelopen jaren met grote wateroverlast. De schade liep in de miljoenen.
De uitvoering van die 'regentonplicht' bleek echter lastig. Zo becijferde inwoner Evert Lammers dat hij zeventig regentonnen nodig zou hebben. Een alternatief infiltratiesysteem zou hem duizenden euro's kosten. Geschrokken van de hoge kosten waar inwoners mee zouden worden opgezadeld, besloot het gemeentebestuur van de regentonplicht af te zien.
Ondergelopen kelders
Linksom of rechtsom zullen gemeentes echter hun verantwoordelijkheid moeten nemen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars. ,,Dat is ook in hun eigen belang. Burgers worden boos als hun kelders voor de tweede keer binnen een jaar onderlopen. In veel gemeentes, zoals Rotterdam, gebeurt overigens ook al een hoop.''
Op dit moment hebben verzekeraars nog niet genoeg informatie over de waterschade per gemeente om verschillende premies te kunnen invoeren. De 'klimaatschade' betreft ongeveer een kwart van de totale kosten die worden verhaald op inboedelverzekeringen, aldus woordvoerder Buis. Nu het aantal hoosbuien verder toeneemt, kunnen verzekeraars de lokale verschillen nauwkeuriger in kaart brengen.
Voor autoverzekeringen lopen de premies per gemeente en regio al jaren flink uiteen. Zo zijn autobezitters in Rotterdam gemiddeld honderden euro's duurder uit dan inwoners van een dorp in Friesland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMwoningnood22
Jacques (70) voelt zich het land uitgejaagd: ‘Ik heb nu maar een huis in Italië gekocht’
De helft van de Nederlanders die wil verhuizen, heeft veel problemen met het vinden van een nieuwe woning, blijkt uit een peiling van I&O Research. Voor Jacques Stavenuiter (70) is het woningtekort reden om het land te verlaten. ,,Ik moet voorkomen dat ik onder een brug terechtkom.” -
24
‘Belastingdienst houdt zich al 15 jaar niet aan de wet bij terugvordering toeslagen’
Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe gedacht, concludeert RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken. De omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend, blijkt uit duizenden documenten van de dienst Toeslagen die de nieuwszender in handen kreeg. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers in om te bouwen bussenfabriek
Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’.
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMvideo
Boeren in de Noordzee, kan dat wel?
Een spectaculair plan van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland: leg een eiland aan in de Noordzee, zodat er meer ruimte beschikbaar komt om te boeren. Hoe realistisch is dat? We vragen het Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft. -
PREMIUM
‘Bitcoin is in potentie een perfect betaalmiddel’ (maar delven kost meer energie dan heel Tsjechië)
Tesla-eigenaar Elon Musk kocht voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins en tot gisteren lag de koers tijdelijk boven de grens van 50.000 dollar. Is dit de munt van de toekomst? Vijf vragen aan drie experts.