Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Verzekeraars kritischer op alternatieve zorg (máár ze blijven vergoeden)

Zorgverzekeraar CZ schrapt tientallen alternatieve therapieën uit het aanvullend pakket, die door hun klanten ‘belachelijk’ worden genoemd. Therapeuten zijn zwaar ontstemd. De Vereniging tegen Kwakzalverij vindt dat de verzekeraar nog niet ver genoeg gaat. 

,,De premies stijgen en daardoor zegt een steeds grotere groep: laat die mensen die alternatieve therapieën uit eigen zak betalen’’, reageert een woordvoerster van CZ. Die stemming is er al een tijdje. Een uitzending van Zondag met Lubach waar dit onderwerp aan de kaak werd gesteld, gooide wat olie op het vuur. 

De verzekeraar greep het item aan om een deel van zijn klanten via marktonderzoeksbureau GfK de vraag voor te leggen: vindt u het terecht dat deze behandeling in het aanvullend pakket zit? Dat wat het etiket ‘belachelijk’ kreeg, is geschrapt uit het pakket van volgend jaar. ,,Dit wil niet zeggen dat mensen niet meer naar zo'n therapeut moeten. Dat staat mensen uiteraard vrij. Alleen, wij vergoeden het niet meer’’, licht de CZ-zegsvrouw toe.

Zoals reïncarnatietherapie, wat zoiets inhoudt als het naar boven halen van onverwerkte trauma’s uit vorige levens en die helen. In het onderzoek vond een kwart van de 301 ondervraagden het verwerpelijk dat die therapie in het pakket zit, 3 procent vond de behandelwijze juist essentieel. In het geval van reïncarnatietherapie, deden dit jaar 500 CZ-klanten een (of meerdere) consult(s). 

Lever- en nierreiniging 

Ook craniosacraaltherapie (focust op verstoringen in het bindweefsel) en ayurveda (een Indiase geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van reinigingskuren en massages), kwamen niet door de test. Buiten de therapieën waar de verzekerden negatief over waren, is ook de verzekeraar kritisch door het aanbod gegaan. Het resultaat: onder andere klankschaaltherapie, ademhalingstherapie en muziekwaterbedtherapie, chakra cursus, lever- en nierreiniging zijn geschrapt. 

Onbegrijpelijk, vinden de therapeuten. ,,Dit besluit van CZ is gebaseerd op een onderzoek onder een paar honderd klanten. De verzekeraar heeft ruim 3 miljoen klanten. Dat is echt niet representatief’’, beklaagt Carola Duis zich namens de belangenclub SBCZ (Samenwerkende Beroepsgroepen Complementaire Zorg).

Volgens eigen schattingen van de brancheverenigingen treft dit besluit van CZ zeker 3500 therapeuten en verliezen zij hierdoor 20 procent van hun inkomsten. ,,En dit besluit dupeert heel veel klanten die er baat bij hebben en die niet het geld hebben om zo’n therapie uit eigen portemonnee te betalen’’, aldus SBCZ-woordvoerder Duis die zelf werkzaam is als energetisch therapeut. 

De therapeuten hopen CZ nog met een petitie op andere gedachten te brengen. Die is inmiddels bijna 19.000 keer ondertekend en wordt vrijdag aangeboden aan de verzekeraar. CZ lijkt niet van zins om op het besluit terug te komen. Bovendien heeft de verzekeraar sterke twijfels of er daadwerkelijk zoveel therapeuten geraakt gaan worden. ,,We blijven allerlei therapieën zoals acupunctuur, shiatsu, osteopathie, chiropractie gewoon aanbieden.’’

Energetisch

Quote

Liefst 1 miljoen mensen maken jaarlijks gebruik van alternatie­ve zorg

VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren

Wie gehecht is aan zijn reïncarnatietherapie of een energetische behandeling zal het uit eigen zak moeten betalen want ook de andere grote verzekeringsmaatschappijen bieden deze therapieën niet aan. In een reactie zeggen VGZ, Menzis en Achmea ook kritisch te kijken naar de vergoedingen van alternatieve zorg. Om het kaf van het koren te willen scheiden, hanteren ze bijvoorbeeld als minimale eis dat de therapeut is aangesloten bij een specifieke branchevereniging en dat hij of zij medische en psychosociale basiskennis op hbo-niveau heeft. Ontbreekt dat dan wordt een behandeling sowieso niet vergoed. 

Hoewel een deel van de klanten kritischer is geworden op alternatieve therapieën, zeggen verzekeraars er niets in te zien om de alternatieve zorg helemaal uit het aanvullend pakket te schrappen. Zo laat VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren weten dat veel mensen juist vanwege die alternatieve zorg een aanvullende verzekering afsluiten. ,,Het staat in de top 3 van redenen om een aanvullende verzekering te nemen. Liefst 1 miljoen mensen maken er jaarlijks gebruik van. Vooral acupunctuur en homeopathie is bij veel Nederlanders in trek.’’

Wat de Vereniging tegen Kwakzalverij gaat het besluit van CZ lang niet ver genoeg. ,,Wat een halfslachtig besluit. Die zorgverzekeraars hebben hun mond vol van de hoge kwaliteitseisen die zij stellen aan ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten. Maar in de alternatieve hoek geven ze die kwakzalvers alle ruimte om zonder enig wetenschappelijk bewijs maar iets te doen. Echt onbegrijpelijk. De verzekeraars zouden hier helemaal mee moeten stoppen. Wie zo dom is om zo'n therapie te doen, moet het dan maar uit eigen zak betalen’’, reageert woordvoerder Cees Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalvers.  

Menzis vindt die reactie te zwart-wit:  alternatieve geneeswijzen geven mensen niet alleen hoop maar kunnen ze ook het gevoel geven dat ze kunnen terugvechten en alles uit de kast kunnen halen. ,,De aandacht die daarmee gepaard gaat is iets dat in reguliere geneeswijzen minder wordt voorzien’’, aldus de Menzis-woordvoerder.

  1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
    commentaar

    Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

    Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.