Reclamezuil met borden van Capgemini
Volledig scherm
Reclamezuil met borden van Capgemini © ANP

'Verzoek loonkorten Capgemini tot 30 procent'

Het verzoek van IT-reus Capgemini aan een deel van zijn personeel om salaris in te leveren, blijkt ingrijpender dan verwacht. In januari werd bekend dat 400 veelal oudere werknemers zou worden gevraagd 10 procent minder salaris te accepteren. Nu blijkt dat sommige mensen een korting voorgelegd krijgen tot wel 30 procent van hun huidige loon, meldde vakbond De Unie woensdag.

'De baas van Capgemini laat nu zijn ware gezicht zien. Voor 50-plussers zijn deze disproportionele salariskortingen funest. Hoe moet je in deze crisis dan nog rondkomen?', stelt vakbondsbestuurder Han ter Halle. Het verzoek betreft volgens hem voornamelijk mensen die via een overname Capgemini zijn binnen gekomen en daarom iets hogere arbeidsvoorwaarden hebben dan andere werknemers.

Capgemini laat in een reactie weten dat het aantal mensen dat een korting van 30 procent voorgelegd heeft gekregen op een hand te tellen is. Het bedrijf zegt eraan te werken om hun korting te beperken tot maximaal 20 procent.

De automatiseerder is niettemin van mening dat 7 procent van zijn 4500 werknemers meer verdient dan in de huidige marktomstandigheden redelijk is. 'In de IT-branche gaan de ontwikkelingen erg snel. Sommige medewerkers werken met een programmeertaal die verouderd is', legt een woordvoerder uit. Aan hen wordt de keuze voorgelegd salaris in te leveren of een bijscholingscursus te volgen.