Volledig scherm
© ANP XTRA

Vestia leent 600 miljoen voor afbouwen schuldenlast

UpdateWoningstichting Vestia heeft een akkoord gesloten met de banken over het afbouwen van zijn schuldenlast. Vestia krijgt een lening van 600 miljoen euro. Vestia is in problemen gekomen door de aanschaf van derivaten. Dat zijn risicovolle beleggingsproducten die de woningstichting zouden moeten beschermen tegen toekomstige rentestijgingen.

Omdat de rente daalde in plaats van te stijgen, kwam de woningstichting in financiële problemen. Ze heeft een miljardenschuld opgebouwd bij een aantal banken.

Na enkele weken van onderhandelen zijn de partijen het nu eens geworden over hoe Vestia de schuld moet terugbetalen. Het krijgt een lening van 600 miljoen euro van de banken. Die moet in tien jaar worden terugbetaald. Zelf zal de woningstichting 100 miljoen inbrengen. Het doet daarbij een beroep op het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de toezichthouder in de sector voor saneringssteun. Vestia had al een onderpand gestort van 1,3 miljard euro bij de banken.

In de Vestia-affaire werd in april financieel topman Marcel de V. opgepakt. Hij was verantwoordelijk voor de derivatenportefeuille van de woningstichting. Hij wordt verdacht van fraude. De V. is vorige week weer vrijgelaten, maar blijft verdacht.