Ben Smith krijgt een lastige taak in Parijs.
Volledig scherm
PREMIUM
Ben Smith krijgt een lastige taak in Parijs. © Mark Reijntjens

Vier tips voor Ben Smith om 'Mission Impossible' te overleven

Air France-KLMAir France-KLM krijgt een nieuwe topman, de Canadees Benjamin Smith. En die begeeft zich in een wespennest, zeggen vriend en vijand. Tegenvallende bedrijfsresultaten en stakende piloten. Vier tips voor een Canadees om te overleven in Parijs.

TIP 1: Doe een Franse inburgeringscursus

De taal Frans spreekt u al, Benjamin Smith, dus dat zit wel goed. Maar Frankrijk is een mediterraan land en de eeuwenoude gebruiken (wijn drinken bij de lunch, klagen over alles, en héél veel vakantie hebben) lijken in niets op de gebruiken van uw Angelsaksische cultuur. 

Les 1 van uw broodnodige inburgeringscursus: Fransen onderhandelen niet. De baas beslist. Daarom gaan werknemers zo vaak de straat op: het is de enige manier om van zich af te bijten. De Franse ondernemingsraad? Die regelt vooral lunchbonnen en voordelige personeelsvakanties. Een bijkomend probleem: u bent een ondernemer pur sang. In uw eerste baan deed u aan klantenservice (dat kennen ze nog nauwelijks in Frankrijk) en daarna startte u een eigen bedrijf (dat probeert een enkeling weleens in Frankrijk). Tot slot klom u op bij Air Canada. In grote delen van de wereld oogst u met zo’n parcours bewondering. In Frankrijk zult u door velen worden afgeschilderd als een hyperambitieuze geldwolf.

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”