Woonhuizen langs de A13 in Rotterdam-Overschie.
Volledig scherm
Woonhuizen langs de A13 in Rotterdam-Overschie. © ANP XTRA

Vieste lucht in Rotterdam en Rijswijk: kijk hier hoe het zit in jouw woonplaats

Rotterdam, Schiedam en Rijswijk zijn de meest vervuilde steden als het gaat om uitstoot door verkeer en industrie. De gemeenten Nederweert, Ede en Barneveld, Velsen en Beverwijk hebben de hoogste concentraties fijnstof. 

Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die zijn geanalyseerd en uitgesplitst door dataonderzoeksbureau Local Focus. Volgens de gepubliceerde cijfers van het gezondheidsinstituut is de lucht vorig jaar iets minder schoon geworden. 

Hoofdschuldige blijkt fijnstof - miniscule stofdeeltjes in de lucht - te zijn. Vorig jaar werd er 6 procent meer fijnstof in de lucht gemeten dan een jaar eerder. Het onderzoeksinstituut denkt dat dit samenhangt met de droogte van vorig jaar. Fijnstof komt niet alleen vrij in het verkeer, maar bijvoorbeeld ook rond veehouderijen. Vandaar dat landbouwgemeenten als Nederweert, Ede en Barneveld een hoge notering hebben als het gaat om plekken met hoge concentraties fijnstof. 

Volgens de cijfers nam de concentratie van stikstofdioxide vorig jaar wel wat af. Stikstofdioxide - een uitlaatgas uitgestoten door het verkeer - is een schadelijke stof die met name rond drukke verkeersaders en rond industrie wordt gemeten. Dat verklaart ook waarom vooral inwoners van steden als Rotterdam en Schiedam te maken hebben met zoveel vieze lucht. 

Schade

Goed nieuws is er volgens Local Focus voor Noord-Nederland, waar de lucht relatief gezien het schoonst is. Inwoners van Het Hogeland, Loppersum en de Waddeneilanden ademen gemiddeld gezien de minst vervuilende lucht in.

Fijnstof en stikstofdioxide kunnen de gezondheid ernstige schade toebrengen: bij te hoge concentraties kunnen bijvoorbeeld ademhalingsklachten ontstaan. Het gezondheidsinstituut verwacht dat de gemiddelde concentratie van stikstofdioxide en fijnstof de komende jaren afneemt. Vorig jaar bleven in vrijwel heel Nederland de waardes van de schadelijke stoffen onder de Europese grens. 

Bekijk hieronder een kaart van Local Focus met de gemiddelde concentraties stikstofdioxide en fijnstof in jouw gemeente 

Hoe is het nou écht met onze luchtkwaliteit gesteld? Bekijk hieronder een college van de Universiteit van Nederland over dit onderwerp.

  1. KLM in de fout: extra schadevergoeding voor ontslagen begeleidster van vips

    KLM in de fout: extra schadever­goe­ding voor ontslagen begeleid­ster van vips

    Luchtvaartmaatschappij KLM moet een ervaren werkneemster die beroemde artiesten en pornosterren begeleidde bij vertrek en aankomst op Schiphol een extra schadevergoeding ter waarde van 75.000 euro betalen. De vrouw, die als vip-begeleidster werkte, werd begin vorig jaar als gevolg van een arbeidsconflict ontslagen. Haar werkgever heeft daarbij ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld, oordeelde het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep.