Volledig scherm
© anp

Vijftig filialen La Place los in de verkoop

Als het aan V&D-eigenaar Sun Capital ligt worden de vijftig losse vestigingen van La Place verkocht zodat de durfinvesteerder zo veel mogelijk van zijn geïnvesteerde miljoenen terugkrijgt. Verkoop kan zo'n 40 tot 45 miljoen euro opleveren, vertellen bronnen aan het AD.

La Place, met 150 filialen en circa vijfduizend medewerkers, is de parel en winstmaker van het noodlijdende V&D. Veel filialen bevinden zich in de warenhuizen zelf, maar er zijn ook ongeveer vijftig aparte restaurants die prima verzelfstandigd kunnen worden.

Bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke de Conick-Smolders inventariseren de scenario's voor verkoop van V&D, al dan niet in delen. Duidelijk is dat de belangstelling voor La Place groot is, er hebben zich tientallen kandidaten gemeld. 

Eigenaar Sun Capital wenst een verkoop van La Place, zeggen betrokkenen tegen het AD. Sinds de aankoop van V&D in 2010 heeft de durfkapitalist als 212 miljoen in de warenhuizen geïnvesteerd zonder dat daar een stuiver voor terugkwam. 

De V&D-directie hoopt juist V&D en La Place samen te houden. De succesvolle restaurantketen is het kroonjuweel van het warenhuis. Afscheid nemen daarvan betekent dat een winstmaker en publiekstrekker verdwijnt. Beide formules versterken elkaar juist, zo meent Van der Ent.

Doordat V&D in surseance is, kunnen Sun Capital of de V&D-directie echter niet meer zélf bepalen wat er met de warenhuizen en La Place gebeurt. De door de Amsterdamse rechtbank aangewezen bewindvoerders zijn nu aan zet. Zoals het er nu uitziet, hopen zij in de loop van de week de drie tot vijf meest kansrijke opties te selecteren. Vervolgens bespreken ze die met de V&D-directie. 

De bewindvoerders verwachten gezien de ontwikkelingen dat de vestigingen V&D en La Place sowieso nog zeker twee maanden openblijven. 

12 miljoen
Ondertussen wordt langzaam meer duidelijk over de val van V&D. Eigenaar Sun Capital had toegezegd nog 12 miljoen euro bij te storten om de jaarrekening van V&D straks af te kunnen sluiten, vertelt ondernemingsraadvoorzitter Martin Oudejans aan het AD.

Maar mede door het warme weer verkochten V&D's wintercollecties erg slecht en bleef de omzet achter. ,,De omzet-achterstand liep op tot 35 miljoen euro," schat Oudejans. ,,Dat was voor Sun te veel."

OR-voorzitter Oudejans spreekt van een hard gelag. ,,Natuurlijk had V&D eerder failliet kunnen gaan. Maar nadat Sun begin juli de banken uitkocht, leek het echt alsof we twee jaar de tijd kregen om ons te bewijzen." De OR voelde zich afgelopen week overvallen door het uitstel van betaling. ,,Niets wees er de weken ervoor op dat Sun zijn verplichtingen niet zou nakomen."

Zuur
Zeker voor de 100 man op het hoofdkantoor wiens baan onlangs al verviel zijn de druiven extra zuur. ,,Als V&D straks failliet zou gaan, is er geen geld meer voor het sociaal plan. De 10 miljoen die voor hen gereserveerd stond, valt dan weg."

De 300 mensen in de winkels die hun baan eerder dit jaar kwijtraakten hebben hun premie overigens voor het merendeel wél gekregen.