Volledig scherm
© AFP

'Virusscanner en firewall niet altijd genoeg'

De bedreigingen op het internet zijn onverminderd groot en de kwaadwillenden worden steeds geslepener. Niet aflatende alertheid op en aanhoudende aandacht voor de beveiliging tegen cybercrime, spionage en sabotage zijn geboden. ,,Je kunt vandaag op peil zijn, maar morgen moeten bijschakelen.''

Dat concludeert staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, bij de verschijning van het Cyber Security Beeld Nederland 2015. Van 26 oktober tot 6 november is de campagne Alert Online.

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn computer en vooral (overheids)bedrijven en organisaties moeten beseffen dat ze er niet meer zijn met gewone beschermende maatregelen als een virusscanner en firewall alleen, waarschuwt de bewindsman. Ze weten vaak zelf niet hoe interessant hun informatie voor spionnen en andere kwaadwillenden kan zijn.

Bedreiging
Het moet volgens Dijkhoff een kerntaak zijn van die bedrijven om continu in de gaten te houden wat ze aan bescherming nodig hebben. Tegelijk moet er zoveel mogelijk informatie over bedreiging worden gedeeld en komt er zoals bekend een meldplicht voor incidenten.

En ook in de internationale verhoudingen is grote waakzaamheid noodzakelijk, blijkt uit het cybersecuritybeeld. Er is een toename van het aantal landen ,,dat digitale aanvallen op of via de infrastructuur van Nederlandse organisaties uitvoert.'' In het merendeel van de gevallen betreft het economische spionage.

Aanvallen
Het afgelopen jaar zijn er tevens digitale aanvallen en cyberoperaties waargenomen met een politieke achtergrond, zoals malware-aanvallen die te maken hebben met het conflict in Oekraïne. Ook komt er spionagedreiging van buitenlandse inlichtingendiensten.

Het gaat in het algemeen al wel beter met de alertheid op allerlei gevaren, maar mensen gaan weer wel vaak mee in cryptoware, een soort digitale gijzeling. Ze betalen om ervan te worden verlost en dat maakt de zaak er natuurlijk niet beter op. Bij een infectie met cryptoware worden bestanden op de computer versleuteld. Vervolgens wordt door cybercriminelen losgeld gevraagd voor de ontsleuteling.