Vliegverkeer Schiphol korte tijd plat door storing

update/videoHet vliegverkeer op luchthaven Schiphol is aan het begin van de middag getroffen door een grootschalige storing. Toestellen konden een uur lang niet vertrekken of landen. De luchtverkeersleiding stelt een onderzoek in naar de oorzaak.

Kort na 13.00 uur ontstond om nog onduidelijke redenen een storing in het communicatiesysteem van de luchtverkeersleiding. Dat systeem is cruciaal voor de verkeersveiligheid: hierlangs verloopt het contact tussen de luchtverkeersleiding en piloten. 

,,Om de veiligheid te waarborgen hebben we het vliegverkeer afgebouwd", aldus de luchtverkeersleiding. ,,Het verkeer wat in het Nederlandse luchtruim vloog is veilig geland via het back-upcommunicatiesysteem.'' 

Een aantal toestellen moest uitwijken naar het Belgische Zaventem, luchthavens in Duitsland en Eindhoven Airport. De storing leidde tot de nodige vertragingen en annuleringen op Schiphol. 

Op regionale luchthavens bleven problemen uit, blijkt uit een inventarisatie.Op Rotterdam The Hague Airport kon slechts één vlucht niet vertrekken. Die liep zo'n anderhalf uur vertraging op. Enkele andere vluchten op weg naar Rotterdam liepen ook wat vertraging op. 

Onderzoek 

De precieze oorzaak van de storing is onduidelijk. De luchtverkeersleiding gaat hier onderzoek naar doen. ,,Er is op geen enkel moment een gevaar geweest voor de verkeersveiligheid'', benadrukte de zegsvrouw. 

Op Twitter stroomden al snel veel reacties binnen van gestrande passagiers op Schiphol. Ook reizigers in het buitenland die op het punt stonden om naar Nederland te vliegen, meldden dat hun vlucht niet kon vertrekken. 

In België moest een maand geleden korte tijd het hele luchtruim ontruimd worden vanwege een technische storing bij de Belgische luchtverkeersleider. 

KJ van Woerkom on Twitter

Is er iets aan de hand op @Schiphol ? Veel landend verkeer maar geen take-offs al een tijdje...

Alle Storingen on Twitter

Er is vanaf 13:05 een storing bij Schiphol. https://t.co/IChnrA1vfO Retweet als je er ook last van hebt! #schipholstoring

Ben on Twitter

Zit betsy klaar in het vliegtuig is er een storing op #Schiphol, mag er niks landen of opstijgen 🤔

Aukelien Jellema on Twitter

Fijn dan.... iedereen het vliegtuig in @Arlanda en dan horen van de piloot 'dat er geen communicatie mogelijk is met #Schiphol'. En dat we minstens 1,5 uur zullen moeten wachten voor vertrek. En dat allerlei vliegtuigen die nu al in de lucht zijn, moeten uitwijken naar Duitsland.

Volledig scherm
Schiphol © ANP