Volledig scherm
© Thinkstock

VodafoneZiggo komt met internet van glasvezelniveau

VodafoneZiggo voorziet zijn miljoenen internetklanten van fors sneller en stabieler internet over de kabel. Vanaf 2020 kunnen huishoudens op glasvezelsnelheid downloaden, zo maakt het telecombedrijf vandaag bekend. De uploadsnelheid gaat eveneens fors omhoog.

Quote

Het dataver­bruik stijgt elk jaar met 40 tot 50 procent

Eben Albertyn, technisch directeur VodafoneZiggo

De snelheidsverhoging is nodig nu het dataverbruik in huiskamers en bij bedrijven explosief blijft toenemen. ,,Neem een gezin: daar is het steeds normaler dat vader Netflix kijkt, dochter naast hem op de iPad bezig is, zoonlief aan het gamen is en moeder op de studeerkamer op de pc zit", zegt Eben Albertyn, technisch directeur bij VodafoneZiggo. ,,Wij zien het dataverbruik jaar op jaar met 40 tot 50 procent stijgen. Dat vergt veel van het kabelnetwerk."

Het supersnelle internet kan worden uitgerold dankzij een nieuwe technologie, Docsis 3.1 in jargon. ,,Dat is een internetstandaard die wereldwijd is afgestemd met providers", vertelt Albertyn. ,,Daardoor lukt het om veel hogere snelheden uit hetzelfde kabelnetwerk te halen dan nu. Vergelijk het met het verschil tussen 3G en 4G."

De operatie, die VodafoneZiggo tientallen miljoenen euro's kost, is mede mogelijk door het dit voorjaar bekendgemaakte besluit om te stoppen met analoge televisie. Daardoor komt capaciteit vrij voor beter en sneller internet. Momenteel schakelt het bedrijf regio per regio af, in september is de regio Rotterdam aan de beurt.

1 Gigabit per seconde

Primeur voor het supersnelle internet is voor twintig huishoudens en bedrijven in de Utrechtse wijk Oog in Al. Zij mogen het supersnelle internet de komende maanden uittesten. Vanaf deze week beschikken zij over snelheden van 1 Gigabit per seconde. Ter vergelijking: nu gelden snelheden tussen de 150 en 200 Megabit per seconde als supersnel. Zo is het doel van de Europese Commissie om in 2020 de helft van de Europeanen een snelheid van minstens 100 Mbit te geven.

VodafoneZiggo gaat dus veel verder. De 1 Gigabit per seconde is overigens slechts het begin: de snelheid kan de jaren erna tot wel vijf keer hoger worden opgevoerd. ,,Al met al krijgen klanten snelheden vergelijkbaar met glasvezel", zegt Albertyn. 

Hij beklemtoont dat de verbetering veel meer dan snelheid alleen is. ,,Het gaat ook om verbetering van de stabiliteit en wat in de telecomwereld latency heet: de snelheid waarmee een signaal over het internet reist en een druk op de knop  effect heeft bij de ontvanger."

Mobiele provider Vodafone en kabelaar Ziggo maakten in 2016 bekend te fuseren tot VodafoneZiggo.
Volledig scherm
Mobiele provider Vodafone en kabelaar Ziggo maakten in 2016 bekend te fuseren tot VodafoneZiggo. © ANP

Downloaden vs uploaden

Het dataverbruik van gezinnen en bedrijven neemt steeds meer toe, onder meer door de komst van Netflix.
Volledig scherm
Het dataverbruik van gezinnen en bedrijven neemt steeds meer toe, onder meer door de komst van Netflix. © Gratis

De betere stabiliteit merken klanten nu deels al. ,,Normaliter daalt de stabiliteit van het internet in warme periodes behoorlijk. Dankzij verbeteringen van het netwerk waren er tijdens de hittegolf nu veel minder problemen."

Wat voorlopig wel een verschil blijft met glasvezel is dat alleen de downloadsnelheid op dat niveau ligt. Het uploaden van bestanden gaat tot vijf keer trager. Toch wordt dat in de toekomst beter. Op termijn kan de uploadsnelheid even snel worden, net als bij glasvezel.

Zelf wijst VodafoneZiggo er op dat de meeste huishoudens geen superhoge uploadsnelheden nodig hebben. ,,Als mensen bijvoorbeeld een groot aantal foto's of een video willen delen, laten ze de computer 's nachts aanstaan." Voor sommige bedrijven is dat anders, erkent Albertyn. 

Nieuwe router

Om van het supersnelle internet gebruik te kunnen maken, hebben huishoudens vaak wel een nieuw modem of nieuwe router nodig. ,,Wij brengen het snelle signaal naar de meterkast. Alleen werken niet alle modems met de nieuwe technologie. Bestaande routers kunnen maar bepaalde snelheden aan."