Digitale televisie
Volledig scherm
Digitale televisie © ANP

VodafoneZiggo trekt stekker uit analoge tv: binnenkort alleen nog digitaal kijken

Kabelaanbieder VodafoneZiggo stopt vanaf volgende maand geleidelijk in Nederland met het aanbieden van analoge televisie. Het bedrijf wil binnen twee jaar overal in Nederland alleen nog maar digitale televisie aanbieden. 

Capelle aan den IJssel en omstreken zijn als eerste aan de beurt voor een definitief afscheid van het oude televisiesignaal. Daarna volgen andere regio's. Met de overstap zijn geen extra abonnementskosten voor de klant gemoeid.

Naast de ongeveer 300.000 tv-kijkers die nog niet over zijn op digitaal gebruiken veel mensen het analoge signaal voor de tweede of derde tv in huis. Dat gaat in totaal om 800.000 televisies. Het bedrijf denkt niettemin dat Nederland nu klaar is voor de omschakeling naar digitaal, aldus de zegsvrouw.

Ook oude televisies kunnen digitale televisie aan. Daarvoor krijgen ze een kabelkastje, de zogeheten decoder. De eerste decoder is inbegrepen in de abonnementsprijs, maar mensen die meerdere kabelkastjes nodig hebben voor extra tv's in huis moeten volgens een woordvoerster 29,95 euro per stuk betalen.

Extra zenders


Digitale televisie bestaat al jaren in Nederland. Verreweg de meeste mensen kijken al tv via een digitaal signaal. De beeldkwaliteit is over het algemeen aanmerkelijk hoger en digitale tv biedt mogelijkheden voor onder meer interactieve televisie en internetdiensten. Ziggo zegt dat klanten er ook zenders bij krijgen.

Het in de lucht houden van analoge tv naast het digitale signaal brengt extra kosten met zich mee. Daarnaast kan Ziggo door het schrappen van analoge tv de vrijkomende bandbreedte op de kabel gebruiken voor andere diensten en snellere verbindingen. Zo'n 10 procent van de klanten kijkt nog volledig analoog.