Volledig scherm
Gregory van der Wiel in maart 2015. © ANP

Voetbalprof Gregory Van der Wiel start investeringsfonds

Profvoetballer Gregory van der Wiel lanceert vandaag met investeerder Keadyn een fonds voor bekende Nederlanders die willen investeren in beginnende techbedrijven. Ze hopen dat veelbelovende start-ups eerder in zee willen gaan met investeerders met een bekende naam en met een breed netwerk dan met een onbekende geldgever.

Volgens het FD is Van der Wiel, die momenteel in Turkije voetbalt bij Fenerbahçe, de oprichter en eerste investeerder in Block Party. Het startkapitaal van dit eerste Nederlandse ‘celebrityfonds’ is 2,5 miljoen euro. De komende drie jaar wil het fonds tien investeringen doen van gemiddeld 250.000 euro. De eerste investering van Block Party is al gedaan in Voicey, een app die merken en invloedrijke internetsterren bij elkaar brengt zonder tussenkomst van een bureau.

Deze 'sterrenfondsen' bestaan al langer in het buitenland, al zijn die in de regel gekoppeld aan maar één beroemdheid. Zo hebben muzikant Jay-Z en basketballer Kobe Bryant hun eigen investeringsfonds. In Nederland is het koppelen van bekende grootverdieners aan innovatieve start-ups volgens de initiatiefnemers van Block Party nog niet gebruikelijk. Momenteel worden gesprekken gevoerd met drie andere bekende Nederlanders, zegt zijn zakenpartner Funs Jacobs.