Volledig scherm
© EPA

‘Volkswagen heeft mogelijk nieuwe sjoemelsoftware ontwikkeld’

Volkswagen heeft mogelijk nieuwe, illegale softwarefuncties in dieselauto's gestopt. De Duitsers zouden dat gedaan hebben bij een recente software-update, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. De software zou het filteren van uitlaatgassen terugdraaien als een bepaalde hoeveelheid brandstof is verbruikt.

Experts van de toezichthouder KBA, het Duitse equivalent van de RDW, vermoeden dat het om een nieuwe vorm van sjoemelsoftware gaat, claimt de krant. De betreffende software-update wordt momenteel even niet meer uitgevoerd. Waarschijnlijk hebben enkele honderdduizenden auto's de update gehad. Een woordvoerster van Volkswagen bevestigt dat er ongebruikelijke software is aangetroffen. 

De kwestie wordt nu intern onderzocht en de onderzoeksresultaten zullen aan de toezichthouder worden overgedragen. Begin januari is een overleg gepland tussen Volkswagen en de Duitse autoriteiten. Volkswagen moest in september 2015 toegeven dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's schoner dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Volledig scherm
Herbert Diess, de nieuwe ceo van Volkswagen. © REUTERS
  1. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
    video

    Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

    Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.