Volledig scherm
© EPA

‘Volkswagen heeft mogelijk nieuwe sjoemelsoftware ontwikkeld’

Volkswagen heeft mogelijk nieuwe, illegale softwarefuncties in dieselauto's gestopt. De Duitsers zouden dat gedaan hebben bij een recente software-update, meldt de Duitse krant Bild am Sonntag. De software zou het filteren van uitlaatgassen terugdraaien als een bepaalde hoeveelheid brandstof is verbruikt.

Experts van de toezichthouder KBA, het Duitse equivalent van de RDW, vermoeden dat het om een nieuwe vorm van sjoemelsoftware gaat, claimt de krant. De betreffende software-update wordt momenteel even niet meer uitgevoerd. Waarschijnlijk hebben enkele honderdduizenden auto's de update gehad. Een woordvoerster van Volkswagen bevestigt dat er ongebruikelijke software is aangetroffen. 

De kwestie wordt nu intern onderzocht en de onderzoeksresultaten zullen aan de toezichthouder worden overgedragen. Begin januari is een overleg gepland tussen Volkswagen en de Duitse autoriteiten. Volkswagen moest in september 2015 toegeven dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Daardoor leken miljoenen dieselauto's schoner dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Volledig scherm
Herbert Diess, de nieuwe ceo van Volkswagen. © REUTERS
  1. Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendrager van de Nederlandse scheepsbouw
    PREMIUM
    Interview

    Hoe een Gorcumse werf uitgroeide tot vlaggendra­ger van de Nederland­se scheeps­bouw

    Veertig jaar geleden lag de scheepsbouw in Nederland op z’n gat. Het miljardendebacle rond Rijn-Schelde-Verolme (RSV) leek het einde van een tijdperk. Anno nu rolt het ene na het andere bijzondere schip van Nederlandse makelij van de werf. Alle grote RSV-werven bestaan nog en zijn - opvallend genoeg - weer in handen van één onderneming: Damen. Het bedrijf is de vlaggendrager van een maakindustrie die zich opnieuw uitvindt. Een interview met ceo René Berkvens van Damen Shipyards Group.