Volledig scherm
PREMIUM
Willem van Stockum (links) en Dik Matthes bij de zonnecollectoren op een stal in Warnsveld. © FOTO HISSINK

Volop zon en tóch word je met zonnepanelen op je dak niet slapend rijk

Volop zon, dus volop energie. Eigenaren van zonnepanelen worden tijdens deze tropische dagen slapend rijk. Toch? Nee dus. Opvallend genoeg verliezen zonnecellen vermogen bij hoge temperaturen. Hoe zit dat precies?

Directeur Hans Schoenmakers van zonnepaneelleverancier Volta Solar krijgt met enige regelmaat vragen van eigenaren van panelen tijdens dit warme weer. Met deze strekking: Er staat toch dat het maximale vermogen van mijn paneel 3000 kilowatt is en nu levert het maar 2500 op. Terwijl buiten de zon volop schijnt. Is er iets mis? ,,Ik snap wel dat mensen zich verbazen”, erkent hij.

De expert legt uit. ,,Deze panelen worden getest tijdens ideale omstandigheden; 25 graden. Het vermogen dat dan geleverd wordt, wordt vervolgens op de verpakking vermeld, zodat de klant kan vergelijken. Welk paneel levert het meeste op?” Maar door warmte verliezen de cellen vermogen. ,,Dat is gewoon een natuurkundige wet. Ze geven minder energie door", aldus Schoenmakers. 

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’