Volledig scherm
© BELGA

Volvo stopt met diesel

Het Zweedse automerk Volvo maakt geen nieuwe dieselmotoren meer, omdat die door de stikstofuitstoot te duur worden. Håkan Samuelsson, de CEO van het bedrijf, vertelde dit vandaag aan de Duitse krant Frankfurter Algemeine.

,,Vanwege het hedendaagse perspectief zullen we geen nieuwe generatie dieselmotoren meer maken," vertelde Samuelsson in een interview. De huidige motoren, die sinds 2013 op de markt zijn en al zijn aangepast voor een lagere uitstoot, zullen nog tot ongeveer 2023 gemaakt blijven worden. Er komen dus alleen geen nieuwe modellen meer bij.

Volvo zal in plaats daarvan investeren in elektrische en hybride auto's. De eerste compleet elektrische Volvo komt naar verwachting in 2019 op de markt. ,,We zien in dat het Tesla al is gelukt om zo'n auto te maken, en dat mensen daarvoor in de rij staan. Toch denken we dat er ook plek voor ons is op dit gebied, vanwege onze hoge kwaliteit en aantrekkelijke design," legde Samuelsson aan het dagblad uit.

Uitstootregels

Samuelsson gaf eerder aan dat door de emissieregulering de prijs van dieselauto's zodanig zullen stijgen dat hybride modellen een aantrekkelijker alternatief zullen worden. De uitstoot moet in Europa van gemiddeld 130 gram naar 95 gram koolstofdioxide per kilometer in 2021 teruggebracht worden.

De controle op emissie van auto's is strenger geworden sinds Volkswagen in de Verenigde Staten probeerde tests te beïnvloeden. Volgens investeringsbank Goldman Sachs zouden dieselauto's maar liefst 300 euro duurder worden als ze minder gaan uitstoten, terwijl ze sowieso al 1.300 euro meer kosten dan benzinemodellen.

Meer groen

Langzamerhand gaan steeds meer bedrijven mee met de groene beweging. Zo is bijvoorbeeld straks ook bij Shell groene stroom te 'tanken', en is er bij Hyster een elektrische vorkheftruck in de maak.