Voor goedkoper huren moet je naar Friesland en Drenthe
Wie naarstig op zoek is naar een betaalbare huurwoning, kan altijd nog uitwijken naar het noorden van het land. Overal stijgen de huren, behalve in Friesland en Drenthe. Het verschil met een woning in Amersfoort ligt al gauw op vele honderden euro’s per maand, voor exact dezelfde woonoppervlakte. Dat blijkt uit cijfers van verhuursite Pararius.
Leeuwarden, Meppel, Assen of Emmen: daar zijn de betaalbare woningen te vinden. In tegenstelling tot de meeste regio's kennen ze geen huurstijgingen, maar dalingen.
Neem Friesland. Daar is volgens verhuurplatform Pararius een nieuwe huurder gemiddeld 2,7 procent minder kwijt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (8,69 euro). Omgerekend betaalt hij voor een woning van 85 vierkante meter 738 euro per maand.
Drenthe is zelfs nóg goedkoper. Daar daalde de huurprijs per vierkante meter het afgelopen kwartaal zelfs met 3,3 procent naar 8,42 euro. Oftewel: voor 85 vierkante meter is de prijs gemiddeld 715 euro.
Dat zijn andere prijzen dan in steden als Amstelveen of Haarlem. Daar betaalt men voor een woning van 75 vierkante meter die nieuw in de verhuur komt gemiddeld per maand 1756 euro. Tel uit je winst.
Uitzonderingen
Steeds meer mensen trekken vanuit de krimpgebieden naar de grote steden in de rest van het land
Toch geldt de daling niet overal in het noorden. Een uitzondering is de stad Groningen. Daar stijgen de prijzen juist, maar dat heeft te maken met de populariteit van de studentenstad. Overijssel laat ook een huurstijging zien van gemiddeld 4,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
,,Maar nog altijd altijd liggen de prijzen in Overijssel relatief laag", benadrukt directeur Jasper de Groot van Pararius, wijzend op de laatste cijfers. Nieuwe huurders betalen in die provincie gemiddeld 9,88 euro per vierkante meter per maand.
,,Hoewel de huurstijging fors lijkt, valt het mee in vergelijking met het landelijk gemiddelde”, zegt hij. De gemiddelde stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is 6,5 procent. Daarmee komt het gemiddelde maandbedrag voor een huurwoning in de vrije sector op 15,82 euro per vierkante meter.
Alleen Noord-Holland komt fors boven dat bedrag uit. Nieuwe huurders betalen er gemiddeld 20,66 euro per vierkante meter per maand, een stijging van 2,8 procent. In sommige steden in Zuid-Holland is de stijging fors hoger. In Rotterdam bijvoorbeeld is die met ruim 12 procent gestegen. De gemiddelde prijs in Zuid-Holland ligt nu voor het eerst boven de 15 euro, met dank aan steden als Rotterdam, Den Haag en Leiden.
Kanttekening
Bij de verschillen tussen de regio’s moet wel een kanttekening worden gemaakt: in het noorden van het land zijn het veelal niet-gemeubileerde huizen die in de verhuur komen, terwijl het in de Randstad vaak om gemeubileerde woningen gaat. Kale huren liggen logischerwijs al een stuk lager dan die van gemeubileerde huizen. De Groot: ,,Toch is dat slechts een klein deel van de oorzaak."
De belangrijkste verklaring voor de forse huurverschillen tussen het noorden en de rest van het land heeft volgens hem alles te maken met uitwijkgedrag van huurders. ,,Steeds meer mensen trekken vanuit de krimpgebieden naar de grote steden in de rest van het land. Midden-Nederland, met de Randstad als nummer één bestemming, heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen", signaleert de directeur van Pararius.
Zijn verwachting is dat de verschillen nog wel even aanhouden ,,Het ligt voor de hand dat die regio's de komende jaren verder zullen inkrimpen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Hedy (65) klopt als eerste aan bij noodfonds hoge energierekening: ‘Je hoeft je echt niet te schamen’
Steeds meer mensen zuchten onder de stijgende energielasten. Zeker als je een kleine portemonnee hebt en je gezondheid je ook nog in de steek laat. Zoals bij de 65-jarige Hedy Ormel. Ze komt niet meer rond en doet nu beroep op het noodfonds hoge energierekening. -
Scherper toezicht op pleziervaart: ‘Als je in de drukste haven van Europa wil varen, moet je je voorbereiden’
Extra camera’s, meer bekeuringen en meer voorlichting. Om het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas veilig te houden, zijn extra maatregelen nodig. Wat havenmeester René de Vries betreft hoort daar ook een snelheidsbeperking en een aparte ‘rijbaan’ voor de pleziervaart bij. -
Met video
Ov-bedrijven: Staking treft zo'n 40 procent van de bussen en treinen, rest van de dienstregeling rijdt
De ov-bedrijven van Nederland schatten dat de eerste landelijke stakingsdag in het streekvervoer zo'n veertig procent van de treinen en bussen heeft platgelegd. Zestig procent van de dienstregeling kan worden uitgevoerd, stelt de Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). Vooral in het zuiden van het land wordt meer gestaakt.
-
PREMIUM33
Zorgen over bloedende groothandel Makro: ‘Het is een winkel van gisteren’
Vakbond FNV maakt zich zorgen over de Nederlandse tak van Makro, na het faillissement van de Belgische supermarkten en de overname van de Belgische groothandels door Sligro. De keten, met tal van vestigingen, schrijft in Nederland al jarenlang rode cijfers. -
-
-
Weer reorganiseert een groot techbedrijf: Spotify schrapt honderden banen
Opnieuw reorganiseert een groot techbedrijf: muziekstreamingdienst Spotify Technologies gaat honderden banen schrappen om de kosten te verlagen. Het bedrijf neemt daarbij afscheid van ongeveer 6 procent van de banen. Dat zou neerkomen op bijna zeshonderd van de circa 9800 arbeidsplaatsen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.