Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Voor het eerst in tijden staan meer huizen te koop

interactieve kaartHet plafond van voortdurende prijsstijgingen van woningen lijkt langzaam bereikt. Dat signaleren de makelaars in hun nieuwste kwartaalbericht. ,,Consumenten zijn de prijsstijgingen beu.’’ 

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen: voor het eerst in lange tijd vlakken de prijsstijgingen af én stijgt het huizenaanbod. Door de extreme prijsstijgingen van de afgelopen tijd haken steeds meer huishoudens af. Het resultaat: een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt. 

De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedraagt inmiddels 298.000 euro, een record. Afgezet tegen een jaar geleden waren bestaande woningen afgelopen kwartaal liefst 10,3 procent duurder. Bij nieuwbouw is die stijging nóg extremer. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met bijna 14 procent toegenomen tot 361.000 euro in het vierde kwartaal.

,,De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s liggen de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau, dat stijgingen boven de 10 procent niet langer vanzelfsprekend zijn’’, zegt voorzitter Ger Jaarsma van makelaarsclub NVM in een toelichting op de nieuwste cijfers. 

Kijk hier hoe het zit met de woningmarkt in jouw regio (tekst loopt door onder de illustratie)

Profiteren

Het lijkt erop dat sommige huizenbezitters nog snel hopen te profiteren van de prijsstijgingen. Voor het eerst in achttien kwartalen zagen de makelaars het aanbod in vergelijking met een kwartaal eerder met 5 procent toenemen. Er zijn meer huizen te koop gezet én de hoge prijzen zorgen voor meer aanbod. ,,Het is niet voor niets dat in regio’s met een hoog prijsniveau, zoals Amsterdam, Haarlem en ’t Gooi het aanbod het afgelopen jaar fors is toegenomen", aldus Jaarsma. 

Makelaars verkochten in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8 procent minder woningen dan een jaar geleden. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal verkochten de NVM-makelaars het afgelopen kwartaal bijna 39.300 woningen, 3500 minder dan een jaar eerder. 

Het afgelopen kwartaal daalde ook de verkoop van nieuwbouwwoningen met 7 procent. NVM-makelaars verkochten in heel 2018 (inclusief vrije kavels) 30.900 nieuwbouwwoningen. ,,Er is enorme interesse voor nieuwbouwwoningen, maar dit resulteert niet in meer transacties.’’ Volgens de NVM-baas is dit voor een deel te verklaren door een gebrek aan aanbod en het hoge prijsniveau. 

Sentiment

Gisteren kwam ABN Armo ook met de voorspelling dat de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar nog oplopen, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Voor dit jaar voorspelt het Economisch Bureau een stijging van zes procent. Voor volgend jaar gaat het uit van een stijging van vier procent. Eerder was de prognose nog dat de prijzen dit jaar met zeven procent zouden stijgen. De economen van de bank zien het sentiment om een huis te kopen omslaan. 

Dat sluit aan bij het beeld uit de laatste peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH). Uit die monitor bleek dat het vertrouwen in de woningmarkt terugloopt. Bijna de helft van de Nederlanders gaat ervan uit dat er binnen nu en drie jaar een nieuwe crisis komt, waardoor de prijzen zullen dalen.

Volledig scherm
Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM © Marnix Schmidt

Eerder gaven de bouwers, makelaars en woningexperts al de waarschuwing af dat de problemen op de woningmarkt gevaarlijke vormen aannemen. De bouw van nieuwe woningen stagneert, terwijl de prijzen blijven stijgen. ,,Als we niet oppassen, dan zitten we over een paar jaar in een nieuwe crisis’’, zei bijvoorbeeld de branchevereniging van bouwers en ontwikkelaars. De makelaars spraken in oktober van code rood op de woningmarkt.

Bekijk in de video hieronder hoe je je slag slaat op de overspannen woningmarkt: