Voor het eerst sinds 1975: CBS ziet hogere inflatie dan 10 procent in Nederland
De inflatie in Nederland is vorige maand voor het eerst sinds 1975 boven de 10 procent uitgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat daarbij uitgaat van zijn eigen rekenmethode voor het vaststellen van de toename van het algehele prijspeil.
Volgens het statistiekbureau waren consumentengoederen en -diensten in juli 10,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. De toename kwam vooral doordat de energieprijzen de laatste tijd de pan uit rijzen en de woninghuren hard zijn opgelopen.
Vorige week meldde het CBS al dat de inflatie op basis van de Europese meetmethode weer duidelijk is opgelopen na enkele maanden van daling. Dat inflatiecijfer liep zelfs op tot 11,6 procent. Maar in die berekening waren onder andere de kosten voor wonen, zoals de huurprijzen, buiten beschouwing gelaten.
Dit terwijl de huurprijzen het prijspeil juist verder opvoeren. Dat komt omdat de huren van gereguleerde huurcontracten per 1 juli vorig jaar niet mochten worden verhoogd. Verder is de maximum huurverhoging voor een vrijesectorwoning dit jaar hoger dan vorig jaar. Dit alles leidde ertoe dat de woninghuren vorige maand met 3 procent stegen ten opzichte van een jaar terug, waar de plus vorig jaar maar 0,8 procent was.
Energieprijzen
De energieprijzen lopen al langer hard op in Nederland, vooral sinds de oorlog in Oekraïne. Dat heeft te maken met de toegenomen onzekerheid over de levering van gas uit Rusland. In juli was energie op jaarbasis wel 108 procent duurder. Daarmee was de plus hier veel sterker dan de 84 procent van juni. En dit ondanks dat de btw op energie met ingang van vorige maand tijdelijk is verlaagd van 21 procent naar 9 procent.
De hoge energieprijzen maken steeds meer producten en diensten in Nederland duurder en de prijsstijgingen worden hardnekkiger, zeggen economen van ABN AMRO. Ze denken daarom dat de inflatie heel dit jaar en volgend jaar hoger zal uitkomen dan eerder voorzien. De deskundigen van de bank denken dat de energieprijzen nog tot eind 2023 hoog blijven.
Lichtpuntjes
Ook in de supermarkt zagen consumenten de prijzen verder oplopen. Voedingsmiddelen waren meer dan 12 procent duurder dan een jaar terug. Vooral producten waarin graan zit verwerkt, zuivelproducten en bijvoorbeeld ijsjes gingen relatief sterk in prijs omhoog. Daarnaast werden pakketvakanties duidelijk duurder en waren mensen meer kwijt aan de kosten van bankdiensten.
Intussen zouden er wel lichtpunten zijn, aldus de economen. De verstoringen in de toeleveringsketens van bedrijven zouden bijvoorbeeld afnemen door het opheffen van lockdowns in China. Ook zien ze door de wereldwijde recessieangst een afkoeling op de grondstoffenmarkten. Aan de benzinepomp was je in juli iets voordeliger uit dan in juni. Een liter Euro 95 kostte vorige maand gemiddeld 2,21 euro. Een maand eerder was dat nog 2,35 euro.
Wat meespeelt is dat de overheid in Nederland met maatregelen als de tijdelijke accijnsverlaging op benzine en diesel en de tijdelijke btw-verlaging voor energie een deel van de inflatie van dit jaar overhevelt naar volgend jaar. Omdat deze maatregelen van kracht zijn tot eind 2022, worden de prijzen nu enigszins gedrukt en zullen ze in 2023 juist oplopen. ABN AMRO rekent daarom dit jaar met een inflatie van 8,7 procent. Volgend jaar zou het algehele prijspeil dan nog eens 4 procent omhooggaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inflatie opnieuw gestegen na daling vorige maanden: 11,6 procent in juli
De inflatie in Nederland is in juli opnieuw gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De inflatie bedroeg op jaarbasis 11,6 procent, tegen 9,9 procent in juni. -
Installateur waarschuwt: warmtepomp zeker tot eind 2022 niet verkrijgbaar door explosief gestegen vraag
Huiseigenaren die hun woning willen vergroenen met een warmtepomp, komen voorlopig op een lange wachtlijst. Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn de pompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar. -
PREMIUMKoken & Eten
Dit kunnen supermarkten leren van initiatieven waarbij je als klant direct van de boer koopt
Rechtstreeks kopen van de boer wordt steeds populairder door initiatieven als streekboxen, groentepakketten en lokale thuisbezorgdiensten. Zijn de laatste dagen van de supermarkt geteld? -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Starbucks boekt hogere omzet door duurdere kopjes koffie
Starbucks heeft het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt door de prijzen te verhogen. Die hogere uitgaven aan kopjes koffie en gebak compenseerden problemen die de Amerikaanse koffieketen ondervond in China, waar coronalockdowns de verkoop dwarszaten.
-
PREMIUMGeld & Geluk
‘Vroeger kochten we eens in de drie jaar nieuwe auto’s, nu hebben we ze al vijf jaar’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inge en Eric houden van golf, autoracen en vakanties. ‘Dubai is wel heel duur dit jaar. Dus gaan we twee emiraatjes verder.’ -
PREMIUM
Welke speelruimte rest Remkes in stikstofimpasse? Drie coalitiepartijen blijven stil over ooit heilige doelen
In de week van de waarheid zoeken betrokkenen naar een inhoudelijke uitweg uit de stikstofimpasse. De grote politieke stikstofdoelen lijken heilig, al herhaalt nog maar één coalitiepartij dat nu. ,,Eerst moeten we om tafel.” -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.