Volledig scherm
© AFP

Voortaan twee jaar garantie op refurbished smartphones

Erkende reparatiebedrijven geven vanaf december standaard twee jaar garantie op refurbished smartphones. Ze hopen daarmee het negatieve imago van deze tweedehands telefoons te verbeteren.

Quote

De helft van de Nederlan­ders vreest voor de kwaliteit van refurbis­hed telefoons

Rob Wierenga, brancheclub UNETO-VNI
Volledig scherm
Een reparateur checkt een smartphone © ANP XTRA

De refurbished telefoon - vaak een één tot vier jaar oude iPhone - maakt de laatste jaren een opmars. Nu de nieuwe (premium)modellen van Apple of Samsung al snel 800 tot 1.000 euro kosten, overweegt al een vijfde tot een derde van de consumenten een gebruikt, opgelapt exemplaar.

Toch vertrouwen veel Nederlanders refurbished telefoons niet, stelt Rob Wierenga, hoofd consumentenelektronica van UNETO-VNI. ,,Uit onderzoek van ons blijkt dat de helft van de mensen er niet aan wil, omdat ze de kwaliteit niet vertrouwen'', aldus Wierenga.

Om dat imago te veranderen, bieden de 51 bij de UNETO-VNI aangesloten reparatiebedrijven voortaan twee jaar garantie. ,,Alle refurbished telefoons worden voor verkoop via een standaardlijst op 50 punten gecontroleerd'', aldus Wierenga.

Reparaties
,,Het gaat onder meer om de accu, het scherm en de camera, maar ook om de software. Gebreken worden hersteld, waarna de koper twee jaar garantie krijgt.'' De garantie geldt ook op reparaties, stelt de brancheorganisatie.

Helemaal nieuw is de rechtsbescherming op gereviseerde smartphones niet: meerdere bekende refurbished specialisten als Leapp, Forza en Renewd verlenen eveneens twee jaar garantie. Maar er zijn ook talloze winkels die dat niet doen.  

De branche zegt zich met de garantie te willen onderscheiden van de vele telefoonwinkeltjes in binnensteden en van dubieuze websites. ,,Vaak worden telefoons gekocht en gerepareerd door niet erkende, louche bedrijven. Zij bieden geen of nauwelijks garantie.''

Handel
De markt voor gereviseerde smartphones groeit explosief. Werden er in 2016 wereldwijd ruim 120 miljoen tweedehands telefoons verkocht, over drie jaar zullen dat er circa 223 miljoen zijn, schat marktonderzoeker IDC. Er gaat dan jaarlijks 26 miljard euro om in de handel in gebruikte smartphones.


Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Refurbished-specialist Forza checkt ingekochte telefoons met een speciale robot. © Koen Verheijden

Allernieuwste model

Uit onderzoek van UNETO-VNI onder ruim 1.000 Nederlanders blijkt dat smartphonebezitters gemiddeld drie jaar met een toestel doen. Eén op de vijf mensen overweegt een refurbished smartphone. De hoofdredenen daarvoor zijn de prijs (ruim zes op de tien mensen) en het feit dat niet iedereen per se het allernieuwste model hoeft (drie op de tien). Negen procent kiest voor een gereviseerde telefoon omdat dit beter is voor het milieu.

Bij een eerdere peiling van Forza bleek dat zelfs een derde van de Nederlanders een refurbished toestel overweegt.

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.