Volledig scherm
© AD/Guus Schoonewille

Voskamp in Spijkenisse bakt alweer de lekkerste oliebollen

OliebollentestVoor de lekkerste oliebollen moet je bij Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse zijn. Arnold Kabbedijk (44) en Dick van Dalen (61) staan dit jaar, net als in 2010, op de eerste positie van de 23ste AD Oliebollentest. Kabbedijk: ,,Dit is voor een bakker de mooiste prijs die hij kan winnen. Dan word je wel even emotioneel.''

Het is een mannenmomentje. Als ergens begin oktober het eerste oliebollenbeslag is gedraaid, omhelzen Arnold Kabbedijk(44) en Dick van Dalen(61) elkaar een kort zwijgend ogenblik. Het gebaar wil zoveel zeggen als ,,we gaan er weer voor.'' Ruim twee maanden later vliegen de oliebollenbakkers van Meesterbakker Voskamp elkaar weer in de armen. Nu vloeit er ook een traantje bij het horen van het nieuws dat Voskamp als eerste is geëindigd in de AD Oliebollentest 2015. 

Dat ze een goede oliebol bakten, dat wisten ze inmiddels zelf ook wel. Maar dat het succes van 2010, toen zij de hoogste prijs voor de eerste keer pakten, nu ondanks de toegenomen concurrentie wordt herhaald is ,,helemaal fantastisch.'' Het panel van het Centrum voor Smaakonderzoek komt ook superlatieven te kort. Knapperig, luchtig, perfect en mooie neutrale smaak zijn maar enkele van de lovende opmerkingen, die er voor zorgen dat Voskamp tijdens de 23ste AD Oliebollentest bovenaan de lijst van de 164 bezochte bedrijven eindigt.

Bekijk in de kaart hieronder waar je in jouw buurt de lekkerste bollen haalt

12.500 oliebollen per uur

Dat de test leeft merkt het familiebedrijf Voskamp (17 filialen, vooral op Voorne Putten; 170 medewerkers) ook aan zijn klantenkring. ,,Vanaf begin november gaat er geen dag voorbij of er wordt wel geïnformeerd naar de stand van de oliebol. Als je iets aan de smaak verandert, reageren klanten daar ook onmiddellijk op. Iedereen leeft enorm mee. Ook in je sociale omgeving of bijvoorbeeld bij de gemeente.'' Dat het winnen van de test niet alleen een feest is, weten Weeda en Kabbedijk ook. ,,Vanaf het moment dat wij het nieuws hoorden, is het topdrukte. En ook de komende dagen zal er veel van de mensen worden gevraagd, waarbij nachtrust een schaars goed zal zijn.''

Want zij willen koste wat kost de kater van 2010 voorkomen. ,,Ook toen wonnen wij en wij dachten ons goed te hebben voorbereid. Veel extra grondstoffen ingekocht. Maar wij rekenden er niet op dat wij niet twee maar vier keer zoveel zouden verkopen. Er kwamen mensen uit Enschede die meteen 600 stuks meenamen, voor de hele straat. Halverwege oudejaarsdag moesten wij in veel winkels al klanten teleurgesteld naar huis sturen. Dat zal nu niet gebeuren. Bij de centrale bakkerij aan de Ohmweg 10 (Spijkenisse) richten wij een extra verkooppunt in en gaan wij door met bakken tot de laatste klant zich meldt en met warme oliebollen naar huis gaat.''

De vijf oliebollenlijnen zullen vrijwel continu in bedrijf zijn, 12.500 stuks per uur. ,,Alles vers en gegarandeerd van de kwaliteit waarmee wij hebben gewonnen.'' En het aantal dat wordt gebakken? Ooit was Kabbedijk trots dat hij in een seizoen 10.000 oliebollen bakte. Dit jaar zal bij Voskamp de teller de 500.000 passeren.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’