Volledig scherm
Reizigers bij de douane op Schiphol. © ANP

Vraag naar vliegreizen blijft sterk groeien

Luchtvaartmaatschappijen profiteren nog altijd van een aanhoudend sterke groei van de vraag naar vliegreizen. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam in november 2017 met 8 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de sterkste groei in vijf maanden tijd.

Uit vandaag gepubliceerde vervoersstatistieken van brancheorganisatie IATA blijkt dat het stoelaanbod in november met 6,3 procent op jaarbasis toenam. Gemiddeld was 80,2 procent van de stoelen aan boord bezet, een verbetering van 1,2 procentpunt ten opzichte van november 2016.

De mondiale luchtvaartbranche staat er prima voor, concludeert IATA-topman Alexandre de Juniac. Hij wijst erop dat passagiers niet eerder in de geschiedenis zoveel bestemmingen hadden om uit te kiezen. Bovendien liggen de prijzen van vliegtickets nog altijd op een historisch laag niveau.

Tegenstanders blijven wijzen op de negatieve invloed van het vliegen op het milieu. Zo zou het vliegtoerisme en de luchtvaart in de toekomst flink moeten inkrimpen als men de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs wil halen, zei lector duurzame luchtvaart Paul Peeters eind vorig jaar. Hij pleitte voor een streng maximumaantal vluchten per vliegveld en een flinke verhoging van de ticketprijzen. Volgens schrijfster Babette Porcelijn moet één Nederlandse passagier 114 bomen planten om de CO2-uitstoot van een retourticket Barcelona (volledig) te compenseren.