Volledig scherm
© ANP

Vragen en waarschuwingen voor klanten Rabobank bij mogelijke transactie met Iran

Klanten van de Rabobank krijgen vragen en waarschuwingen als de bank een link met Iran vermoedt. Ondernemers en mensen van Iraanse herkomst spreken tegenover van intimidatie, discriminatie en inbreuk op privacy.

Zowel ondernemers die zaken (willen) doen met Iran, als mensen van Iraanse afkomst vertellen aan EenVandaag dat de Rabobank niet wil dat klanten van de bank ook maar iets doen dat met Iran te maken heeft. De bank lijkt zich hiermee te voegen naar de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Terwijl de Europese Unie juist een blokkadestatuut heeft ingesteld dat Europese bedrijven verbiedt om toe te geven aan de Amerikaanse sancties. De Rabobank laat weten dat het vragen mag stellen aan klanten die transacties uitvoeren met landen waartegen sancties zijn ingesteld.

,,De vragen die de bank stelt mogen geen inbreuk maken op het privéleven van klanten. Wij betreuren het als klanten dit anders hebben ervaren", aldus de Rabobank in een reactie. De bank vindt dat hun beleid niet in strijd is met het blokkadestatuut van de Europese Unie.