Volledig scherm
© David van Dam

Vrolijke Marjan (49) runt zonder stress Shell en gezin

De nieuwe baas van Shell komt niet uit het old boys network, en is ook geen man. Het is een vrolijke Brabantse die met ogenschijnlijk gemak alle ballen in de lucht houdt.

Quote

Als ik Marjan van Loon in één woord moet typeren? Relaxed

Annemiek van Kraay (32)

Stress? Tijdgebrek? Marjan van Loon lijkt die woorden niet eens te kennen. Werk, gezin en vrienden: ze geeft ze de aandacht die ze verdienen.

Marjan van Loon is geboren en getogen in Helmond. Volgens de overlevering is dat een notoir boevennest, maar de nieuwe Shell-topvrouw is daarom niet minder trots op haar Brabantse geboortestad, zegt ze. Op de opmerking dat er met haar persoon toch nog iets goeds komt uit Helmond, reageert de 49-jarige Van Loon met een wedervraag. ,,Jij kijkt zeker niet naar The Voice of Holland?" In de tv-talentenjacht heeft Helmonder Dave Vermeulen het tot de volgende liveshow geschopt, vandaar.

Dat ze dit soort dingen weet, is tekenend voor Van Loon, zegt Annemiek van Kraay. ,,Waarschijnlijk kijkt ze dat met haar dochter. Het is geen type dat alleen maar naar ingewikkelde documentaires of wetenschappelijke series kijkt."

Bewondering
Van Kraay (32) kent Marjan van Loon al haar hele leven. Haar ouders zijn bevriend met Marjan en haar man. Annemiek koestert een diepe bewondering voor de vrouw die maandag werd benoemd tot president-directeur van Shell Nederland. Toen ze in het kader van een leiderschapstraject op Universiteit Nijenrode een carrièrecoach zocht, hoefde ze niet lang na te denken. Ze belde met Marjan.

,,En het mooie was: binnen een paar seconden zei ze ja. Ondanks dat ze een drukke baan bij Shell had, daarvoor de halve wereld over reisde, twee kinderen en een man heeft en daarnaast ook nog hobby's heeft en aan sport doet."

Als opvolger voor Dick Benschop - ex-politicus, man met connecties, een tikkeltje stijf - is gekozen voor een compleet ander type. Iemand die in Pernis, Australië en Maleisië 26 jaar lang met haar poten in de Shell-klei stond. Van Loon werkt al haar hele leven bij Shell, is een vrouw van de praktijk en de techniek.

Iemand die de taal van de gewone man spreekt, bovendien. Ze staat niet boven, maar tussen het personeel. In haar vrije tijd doet ze aan hardlopen en is ze een enthousiast saxafoniste.

Jan Meuldijk, hoogleraar aan de TU in Eindhoven, was in mei '89 betrokken bij het afstuderen van de Helmondse. ,,Ze deed onderzoek naar de zogeheten geschraapte warmtewisselaar, die bijvoorbeeld wordt gebruikt om fruitsappen in te dikken. Ik weet nog dat ze een uitstekende voordracht hield, en dat ze zich een ontzettend creatieve ingenieur toonde. Het exacte cijfer weet ik niet meer, maar het was in ieder geval hoger dan een acht."

Meuldijk kwam zijn ex-studente 2 jaar geleden opnieuw tegen, toen ze een gastles gaf. Ze bleek geen spat veranderd. ,,Heel vriendelijk en prettig in de omgang."

Naast aardig is de nieuwe topvrouw ook iemand die er geen gras over laat groeien. ,,Ze gaat gedecideerd op haar doel af," zegt Meuldijk. Iemand uit de olie- en gassector, die regelmatig een vergaderruimte met haar deelt: ,,Ze is meer een aanjager dan een observant. Komt met ideeën, wil dingen onderzoeken."

Keuze
Zo gauw er een vrouw op een toppositie komt, zijn daar de vragen die je bij een man zelden hoort. ,,Hoe moet dat met de kinderen? Valt dat wel te combineren?" Van Loon zelf - wier man ook fulltime werkt, voor Shell - staat er ontspannen in. Je moet het gewoon proberen, zei ze in 2010 in NRC Handelsblad. Een keuze voor het één is niet meteen een keuze tegen het ander.

Klinkt makkelijk, maar zie het maar eens voor elkaar te krijgen. Het lukt Marjan, zegt Annemiek Kraay. En nee, haar kinderen worden niet grootgebracht door de au pair. ,,Ze heeft mij geleerd dat je gewoon elke dag afwegingen moet maken. Dat doet ze samen met haar man. Als de ene een topfunctie kreeg, deed de ander een klein stapje terug."

Met haar benoeming tot baas van Shell Nederland is een levenlang Shell weer een stapje dichterbij. Toch had het weinig gescheeld of ze was er nooit in dienst getreden. Bij haar sollicitatie maakte de man tegenover haar een seksistische opmerking, zegt ze in NRC. ,,Toen ben ik weggelopen." Verder valt het niet mee om de nieuwe baas van de Koninklijke uit haar evenwicht te krijgen. Ze blijft haar vrolijke, Brabantse zelf, ook al woont ze nu in Den Haag. Van Kraay: ,,Als ik haar met één woord moet typeren? Relaxed. Ik heb haar nog nooit gestresst gezien."

Brede portefeuille
Ze is 'ontzettend blij en vereerd' dat ze de nieuwe baas van Shell Nederland is, en heeft er vooral heel veel zin in. ,,Ik krijg een hele brede portefeuille," zegt Marjan van Loon in een telefonische reactie.

,,En ook voor de maatschappij is het een bijzondere positie." Van Loon komt uit de Shell-stal, had haar hele leven nog geen andere werkgever. ,,Dat is een bewuste keuze. Het voordeel is dat Shell een groot bedrijf is, je hoeft je niet te vervelen. Ik heb op Pernis gewerkt, en in Australië en Maleisië. Zelfs binnen een functie is er veel variatie. Er wordt bij Shell veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, dat is fijn." Over het stempel dat ze de komende jaren op de koninklijke wil drukken kan ze nog niet veel zeggen.

,,Het is nog een beetje vroeg om het daar over te hebben."

Op 1 januari treedt Van Loon officieel in functie.