Volledig scherm
Politieonderzoek bij Deutsche Bank naar aanleiding van de Panama Papers. © AFP

VS vervolgt vier verdachten uit Panama Papers

Naar aanleiding van de Panama Papers worden in de Verenigde Staten vier mensen vervolgd wegens fraude. De openbaar aanklagers maakten dinsdag bekend dat drie van de vier verdachten zijn gearresteerd. Een vierde is nog voortvluchtig.

De vier werkten voor of hadden nauwe banden met het trustkantoor Mossack Fonseca. Ze worden onder meer vervolgd voor witwassen, goed voor een maximum celstraf van twintig jaar. Onder de verdachten zijn twee Duitsers. Het inmiddels gesloten Panamese bedrijf bleek jarenlang klanten over de hele wereld te helpen om belastingwetten te omzeilen.

De documenten die daarover zijn uitgelekt, worden de Panama Papers genoemd. Daarin staan de namen van personen en bedrijven die hun geld via het bedrijf in een belastingparadijs stalden. Hoewel dat in de meeste gevallen niet illegaal is, leverde het wel een storm van verontwaardig

Eind vorige maand deden de Duitse politie en justitie opnieuw invallen bij Deutsche Bank in een witwasonderzoek. De kantoren van alle acht leden van bestuurd werden doorzocht, zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Deutsche Bank zou volgens documenten die bij de Panama Papers naar buiten kwamen, cliënten hebben geholpen met het optuigen van dubieuze rekeningen in het buitenland.