© ANP
Volledig scherm
© ANP

VVD'er: Ruil euro in voor de neuro

De politiek moet serieus gaan nadenken over de introductie van de 'neuro', een munt met alleen landen in Noord-Europa. Dat zegt zaterdag VVD-prominent Patrick van Schie in het AD. Van Schie is directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Volgens hem moet er nu een besluit over de toekomst van de munt worden genomen, omdat anders de kosten alleen maar oplopen. 'We worden steeds verder het moeras in getrokken'.

Propagandapraatjes
De VVD'er heeft moeite met de 'propagandapraatjes' over de welvaart die de euro zou hebben gebracht. Dat de munt Nederland veel welvaart heeft gebracht, noemt hij 'nooit aangetoond en onbewijsbaar'. Van Schie vreest dat ons land 'een zware klap' krijgt door de eurocrisis.

Van Schie vindt dat zwakke economieën als Griekenland en Italië moeten afvallen. Ook vindt hij dat er voor Frankrijk geen plaats is in de 'neuro-zone' omdat daar de politiek invloed wil hebben op de centrale bank. 'Ik weet dat het politiek moeilijk te verkopen is, maar ik geloof niet dat de 'neuro' sterker wordt met de Fransen.'