Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Waakhond ACM wil strenger zijn voor telecomreuzen

Interview ACMDoor de fusie van Vodafone en Ziggo dreigt de markt voor tv, internet en telefonie te worden verdeeld door twee spelers. Toezichthouder ACM gaat strenger zijn. ,,Wij gaan de grenzen opzoeken", zegt directeur Telecom Johan Keetelaar.

Volledig scherm
Johan Keetelaar, directeur Telecom bij de ACM © RV

Het lijkt een paradox: enerzijds gaat het met de concurrentie op telecomgebied bijzonder goed. Op de mobiele markt dingen sinds de komst van Tele2 vier spelers om de gunst van klanten. Gevolg: steeds royalere en voordeligere abonnementen.

Tegelijk is er een omgekeerde tendens waarneembaar, constateert Johan Keetelaar, directeur Telecom bij de ACM. Want door hun recente fusie kunnen Vodafone en Ziggo net als KPN abonnementen voor tv, internet en vaste telefonie verknopen met mobiele bundels. Met kortingen en 'gratis' content zoals de serie Brussel (KPN) blijkt die strategie bijzonder succesvol. Al een miljoen KPN-klanten bezitten zo'n pakket. ,,De vraag is of T-Mobile en Tele2 daar tegenop kunnen en niet weggedrukt worden", zegt Keetelaar. De toezichthouder wil meer bevoegdheden. De vraag is of dat lukt. In Brussel, waar de meeste regels vandaan komen, lijkt er weinig aandacht voor.