Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Waarom je knappe collega meer verdient dan je lelijke'

OP DE WERKVLOERMooie mensen verdienen beter. Kunnen we ons naar een hogere loonschaal botoxen?

Wees gewaarschuwd: de cijfers die nu volgen, zijn lelijk. Als je langer bent, gaat je salaris mee omhoog. Elke extra 2,5 centimeter in lengte wordt beloond met 1,8 tot 2,2 procent meer loon, suggereert onderzoek in Engeland en Amerika. 

Amerikaanse blanke vrouwen die zo'n dertig kilo aankomen, moeten het daarentegen met 9 procent minder loon doen. Lange, slanke mensen met een leuk koppie, daar hoort een leuker salaris bij. Zo kan een mooi mens een 5 procent hoger uurloon krijgen dan de trol aan het belendende bureau. 

Werkgevers zijn dol op mooie mensen. Soms vanwege het vooroordeel dat ze productiever zijn dan grijze muizen. Soms omdat de manager liever knapperds om zich heen heeft. En soms omdat het beroep (verkoper) het zou vereisen.

De beauty's en de beasts zelf gaan ook op hun uiterlijk af. Zo werden Amerikaanse rechtenstudenten vijf en vijftien jaar na hun afstuderen bekeken. Advocaten die het bedrijfsleven voor de overheid verruilden, bleken minder aantrekkelijk dan zij die in de sector bleven. 

En advocaten die vanuit de overheid overstapten naar de privésector, waren veel meer de leukerdjes dan de achterblijvers. Mooie mensen beginnen met een voorsprong.

Al op school krijgen ze meer aandacht van de leraren. Ze doen vaker de extraatjes als sport en clubs, met glanzende cv'tjes en dito zelfvertrouwen als gevolg. En leukere lonen. Dat willen we allemaal. Kunnen we ons naar een hogere loonschaal botoxen? 

Cijfers laten een gestage groei van de schoonheidsindustrie zien. We doen ons best met botox en fillers. Maar ook de markt voor plastische chirurgie groeit. Bovenaan staat de oogcorrectie. Neuscorrecties zijn ook populair. Groeihormonen worden al aangeraden als de kleine laag scoort op de groeicurve. En dan geven we nog miljoenen uit aan cosmetica en kleding.

Het grootste probleem van de economische wet: je krijgt pas een beautybonus als je meer bent dan aantrekkelijk. Om de vergelijking met ander vlees door te trekken: de meesten gaan met een ingreep van 'raw' naar 'medium' - weinigen zien er echter zo smakelijk uit als 'well done'. Net als die aap met een gouden ring, word je niet zomaar een lekker ding.